Aydın genelinde Çarşamba öğle saatlerinden itibaren bölgesel olarak etkili olan sağanak yağış, bugün yerini açık bir havaya bıraktı. Zaman zaman etkisini artıran yağış günlük hayatı olumsuz yönde etkilerken; yağışlar en çok üreticileri ilgilendirdi. İncirde hasat sezonunun sonuna yaklaşılması nedeniyle çok fazla bir zararın oluşmadığı belirtilirken; hasat sezonuna giren pamuk üretiminde yer yer zararların oluştuğu belirtildi. Mayıs ayından bu yana yağış almayan Aydın’da yağmura en çok sevinen ise zeytin ve kestane üreticileri oldu.
Sağanak yağışın Aydın genelinde bölgesel olarak zaman zaman etkili olduğunu ifade eden Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Temel geçim kaynağı tarım olan Aydın için yağmur en önemli ihtiyaçtır. Üreticimizin dört gözle beklediği yağışlar zaman zaman zararlara yol açabiliyor. Şuan incirde hasadın sonuna yaklaşıldı. Yağmurun geleceğinin günler öncesinden tahmin edilmesi sayesinde üreticimiz incirini hasat ederek sergilere aldı. Sergilerin örtülmesi nedeniyle yağış incir üreticisine çok fazla bir zarar vermedi. Sadece Aydın’ın yüksek kesimlerindeki incir bahçelerinde bir miktar dalında incir kaldığını biliyoruz. Bu nedenle incirde çok fazla da olmasa belli bir oranda zarar oluştu” dedi.
Aydın genelinde pamuk hasadının başlamak üzere olduğuna işaret eden Posacı, “İlimiz genelinde 2 gündür meydana gelen yağışlarda pamuk üretiminin merkezi olan Söke Ovası ve Nazilli bölgesinde çok az miktarda zarar oluştuğunu öğrendik. Ancak Koçarlı Ovası’nda yağışla birlikte etkili olan hortum nedeniyle pamuk tarlalarında biraz daha fazla bir zarar ortaya çıktı. Buna rağmen yağışlar üreticimize çok büyük zayiatlar getirmedi. İncir ve pamuk üreticilerinde durum böyle iken Mayıs ayından beri yağış almayan ilimizde kestane ve zeytin üreticimiz yağışlarla birlikte büyük sevinç yaşadı” diye konuştu.