Yağışların sebep olduğu zararlardan dolayı hasar tespit çalışması yapmaya başladıklarını belirten Aydın Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Şakir Karakaya, sonuçların bakanlığa gönderilerek, bakanlığın verecek olduğu karara bekleyeceklerini söyledi.
Bu yıl yağışların mevsim normallerinin üstünde olduğunu ifade eden Şakir Karakaya, gelişi güzel akıp giden yağmur sularının üreticiye zarar verdiğini kaydetti. Yağmur sularının kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Karakaya, “Yağmur az yağdığı zaman üreticimiz kuraklıktan dert yanıyor. Çok yağdığı zamanda çiftçinin ürünleri sel suları altında kalıyor. Bu nenle boşa akıp giden sularımızı kontrol altına almamız gerekiyor. Son zamanlarda meydana gelen yağışlar nedeniyle tarla bitkileri zarar gördü. Özellikle Aydın ve Söke Ovasında şuan ekili vaziyette olan buğdayların mevsim normalleri üzerinde olan yağışlardan olumsuz etkilendiği bir gerçek. Bu nedenle Aydın Tarım İl Müdürlüğü olarak tarlalarda hasar tespit çalışmasına başladık. Elde edecek olduğumuz sonuçları Tarım ve Köyişleri Bakanlığına göndereceğiz. Bakanlar Kurulunun verecek olduğu karara göre yağışlardan zarar gören ürünler destekleme kapsamına alınıp, alınmayacağı belli olacak” dedi.
ASKER GÖZETİMİNDE SULAMA YAPILAN TARLALAR SULAR ALTINDA
Mevsim normallerinde yıllık metrekareye ortalama 650 kilogram yağışın olduğu Aydın"da bugüne kadar metrekareye yaklaşık 950 kilogram yağışın düştüğü bildirildi. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tarlalara kısıtlı imkanlarla verilen su nedeniyle çiftçiler arasında yanan gerginlikleri önlemek için jandarma gözetiminde sulama yapılan Aydın Ovası bugün sular altında bulunuyor. Özellikle geçen dönem kurumaya yüz tutan Büyük Menderes Nehri, bu yıl taşarak etrafındaki tarlaların sular altında kalmasına neden oldu.