Aydın Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Yavuz Aydın sürücülerin yağışlı havalarda daha dikkatli olmasını istedi.
İl Genelinde son bir hafta içerisinde yaklaşık 50 ayrı trafik kazası meydana gelirken, kazardan dolayı da çok sayıda kişinin yaralandığı ve maddi hasarın ciddi boyutlara ulaştığı bildirildi. Kazaların ana nedeninin dikkatsizlik ve aşırı hız olduğunu ifade eden yetkililer, yağışlı havalarda kazaların daha da arttığını belirttiler.
Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Yavuz Aydın yağmurlu havalarda sürücülerin uyması gereken önemli kuralların başında, düşük hızla seyretmek ve takip mesafesini uzun tutmak geldiğini belirtti. Yağışlı havada lastiklerin tutunma özelliği azalıp fren mesafesi uzayacağından, hızın düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Aydın "Hız düşürmek için ayak gazdan çekilmeli, kaymayı başlatabilecek manevra ve frenden kaçınılmalı. Islak yolda önde giden aracın lastik izlerinin üzerinden gidildiğinde daha iyi bir tutunma sağlanacaktır. Su dolu derin çukurlara girilmesi halinde, fren balataları ıslandığı için frenin tutunma özelliği azalır. Fren pedalına kısa bir süre hafifçe basılarak balataların kuruması sağlanmalı. Islak ya da su birikintisi olan yollarda, sürücü tarafındaki cam, bir iki parmaktan fazla açılmamalı. Gaz ve debriyaj pedallarına tam bir hakimiyet kurabilmek için ayakkabı tabanı ve pedal lastiklerinin silinerek temizlenmesi gerekir. Viraj içinde veya kavşaklarda dönüş yaparken gereğinden fazla gaza basılmamalı veya fren yapılmamalıdır. Kalorifer sistemi ve arka cam rezistansları çalışır halde olmalı. Görüş alanını kısıtlayacak buharlaşma gibi durumlarda bir bez ile görüş alanı açılmalıdır. Kısa farlar devamlı açık tutulmalı. Yoğun yağışlı ve çamurlu yollarda ön, arka farlar,
stoplar, sinyaller ve fren lambaları belli aralıklarla silinmelidir" dedi.