Yenidoğan Kültür ve Dayanışma Derneği"nin “Daha sağlıklı bir yaşam için zeytin,zeytinyağı kullanımını arttıralım” sloganıyla başlattığı zeytinyağı tanıtım projesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Konuyla ilgili olarak Yenidoğan Kültür ve Dayanışma Derneği"nden yapılan açıklamada; “Dünya mucizesi olarak adlandırabileceğimiz değerli bitki zeytin ve bu ağacın meyvesi olan zeytinden elde edilen zeytinyağı tüketim miktarını kişi başına yılda 5 litre seviyelerine çıkarmak üzere yurdumuzun değişik bölgelerinde tadım ve tanıtım çalışmaları yapmaktayız. Ayrıca gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasına katkı sağlamak üzere gittiğimiz her bölgede halk oyunları ekibimiz ile aydın yöresi halk oyunları gösterileri yaparak ilimiz,ilçemiz ve beldemizin tanıtılmasına katkı sağlamaktayız. Tadım ve tanıtım çalışmalarımız hedeflediğimiz değerlere ulaşıncaya kadar devam edecektir. Başta işadamları olmak üzere sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimleri kutsal bir görev addettiğimiz çalışmalarımıza destek olmaya davet ediyoruz” denildi.
Zeytinyağının besleyici ve değeri çok yüksek bir besin olduğu dikkat çekilen açıklamada; “Zeytinde bol miktarda protein yağı bulunmakta; a-d-e vitaminlerince çok zengindir. Ayrıca kalsiyum,fosfor,kükürt,klor ve magnezyum mineralleri vardır. Yemeklerden önce bir miktar içilirse mide ülserine karşı koruyucu rol oynar. Basur şikayetlerini azaltır,idrar yollarını kayganlaştırır. Yanık ve deri hastalıklarına iyi gelir. İştah açıcı özelliğe sahiptir. Rahim iltihaplarına sürülürse faydası görülür. Mideyi kuvvetlendirir,bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir,enerji verir. Karaciğer ve baş ağrısını giderir,yüksek tansiyonu düşürür.
Kalp ve damar darlığı için çok faydalıdır. Cinsel gücü arttırır,tok tutar. Hücrelerin yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir” ifadelerine yer verildi.
Bebek ve çocuk gelişiminin desteklenmesi bakımından da zeytinyağının önemine dikkat çekilen açılamada; şu ifadelere yer verildi: “Zeytinyağı beynin ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Zeytinyağının içinde anne sütünün içinde bulunan bir maddeye yakın madde bulunmaktadır. Anne sütü verilememiş çocuklara sütünün veya beslenmesinin içine bir çay kaşığı karıştırıldığında anne sütüne çok yakın bir beslenme sağlanır. Amerikalı yazar Carol Frenze "Hayatı Güzelleştirmenin 101 Yolu" adlı eserinde zeytinyağını özel bir gıda diye tarif ederken güzellik maskelerinin yanı sıra mobilyaların temizlenmesine kadar kullanılabilen mucize bir ürün olarak tanımlamaktadır. Hz. Muhammet bir hadisinde zeytinyağının 70 hastalığa fayda sağladığını belirtmiştir. Rafinasyon işlemi gerektirmeden kullanılabilen tek yağ zeytinyağıdır. Deri altına yüzde 100 geçen tek yağ zeytin yağıdır. Yerel ve ulusal ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır. Zeytin yetiştiriciliği sağlık,istihdam ,ekonomi gibi üç önemli ayağı oluşturmaktadır”
150 MİLYON ZEYTİN AĞACIMIZ VAR
Bir zeytin ağacı yaklaşık 2 bin yıl yaşayabilmekte olduğu ve dünyada 8 bin yıldır zeytinyağı üretildiğinin altı çizilen açıklamada; zeytin ve zeytinyağı ile ilgili olarak şu bilgilere yer verildi: “Zeytin ağacı Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülmüş olup; Akdeniz Bölgesi"ne uygun bir gelişme göstererek Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde zeytin üreticiliği yapılmaktadır. Ülkemizde en çok zeytin ağacı ilimiz Aydın"da bulunmakta olup, sofralık zeytin üretiminde ilimiz ülke üretimimizde ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde kırk ilde ve yaklaşık 400 ilçede zeytin üreticiliği yapılmaktadır. Dünya zeytinyağı üretiminde altıncı sıralarda bulunmaktayız. Tüketim değerlerimiz kişi başına yılda sadece 1litre civarındadır. Avrupa halkı zeytinyağı tüketimi kişi başına yılda yaklaşık15 litredir. Komşumuz Yunanistan"da kişi başına zeytinyağı tüketimi yılda 25 litredir”