Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da bir manavdan almasıyla Türkiye’de tanınır hale gelen ’altın çilek’, besleyici özelliği ve barındırdığı vitaminler nedeniyle çok tüketiliyor. Metabolizmayı hızlı çalıştırdığı ve zayıflatmaya yardımcı olduğu iddia edilen ’altın çilek’ bu özelliği nedeniyle de tercih ediliyor.

Türkiye’de doğal olarak yetişen ve ’güvey feneri’, ’kamber otu’, ’gelin feneri’ gibi isimlerle bilinen bu çileğin yabani türü, yiyenlerde zehirleyerek ölüme yol açıyor. Anadolu’da Batı Karadeniz’den başlayıp Gaziantep’e kadar geniş kıyı şeridinde yetişen bitki, zehirli bitkiler grubuna girdiği için kullanılmıyor. Özellikle İran’da halk arasında çocuk düşürücü olarak kullanılıyor.

"ÇİLEKLERİ KARIŞTIRMAYIN"
Türkiye’de ’altın çilek’ kültürü yapıldıktan sonra ’yabani altın çilek’ dikkat çekmeye başladı. Uzmanlar farklı isimlerle bilinen ve literatürdeki adı ’Fisalis arkegenge’ olan ’yabani altın çilek’in ’altın çilek’ zannedilerek tüketilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Doğada yetişen bu bitkinin meyvelerinin kırmızı ve dıştaki yaprağının da portakal rengi olduğunu belirten Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Küçüköner, yüksek fiyatı ve geniş ihraç olanağıyla ilgi gören altın çilek meyvesinin yabanisine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Altın çileğe benzeyen ’yabani altın çilek’ meyvelerinin de satıldığına dikkat çeken Küçüköner, zehirlenme olaylarına bu yabani çeşidin neden olduğunu vurguladı ve şu uyarılarda bulundu:

ZEHİRLİSİ KIRMIZI RENKLİ
"Ülkemizde bu nedenle 2 ölüm olayı meydana geldi. Gerçeğine çok benzeyen bu bitki, yabani olarak yetişir ve meyveleri kırmızıdır. Gerçek altın çileğin meyvesi ise sarı renktedir. Ölümlere neden olan yabani altın çileği, gerçeğinden ayırma konusunda vatandaşlarımız çok dikkatli davranmalı. Altın çilekten yağ ve posa elde ediyoruz. Bu ürünün geleceğin meyvesi olmaya aday.

Altın çileğin öne çıkan 3 önemli özelliği var. Bu özellikler olağanüstü lezzet, içeriğindeki besin öğeleri ve sağlık üzerindeki etkileridir. Bütün bunlar, meyveyi çok değerli bir bitki yapmakla kalmamakta, geleceğin en değerli meyvesi haline getirmektedir. Altın çilek, yüksek miktarlarda E vitamini, C vitamini, vitamin K1 ve birçok mineral madde de içermesi nedeniyle son derece önemli bir üründür. Diyabetik öneme sahip bir meyve olan altın çilek, içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp ve damar hastalıklarını, kanseri, şeker hastalıklarını, iltihabi rahatsızlıkları ve hatta yaşlanmayı geciktirmektedir." (dha)