Türk şirketleri de Avrupa ülkelerinde satın almak için şirket arayışına girdi.
 
Türkiye sadece yabancı turistler için değil turizm alanında çalışmak isteyen yabancılar için de ekmek kapısı... Özellikle Akdeniz ülkelerinden bu konuda Türkiye’ye başvuru geliyor.
 
Avrupa ve Amerika’da yaşanan kriz, güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye’yi çekim merkezi haline getirdi. Türkiye, yabancıların en çok çalışmak istedikleri ülkelerden biri haline gelirken, Türk şirketleri de Avrupa’da kelepir şirket avına çıktı. 
 
Secretcv.com’dan yapılan açıkmaya göre 120 bin 524 yabancı uyruklu aday Türkiye’de iş bulabilmek umuduyla CV’sini yolladı. Yabancıların iş başvurularında geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artış olurken, en çok iş arayan yabancılar arasında yüzde 28 ile Bulgarlar, yüzde 11.8 ile Almanlar ilk sırada yer aldı. 
 
Bu ülke vatandaşlarını yüzde 5.3 ile Azerbaycan, yüzde 5.2 ile KKTC, yüzde 3.9 ile Fransa, yüzde 3.5 ile ABD, yüzde 3.4 ile Rusya, yüzde 2.9 ile İngiltere, yüzde 2.7 ile Kırgızistan, yüzde 2.4 ile Hollanda, yüzde 2 ile Yunanistan, yüzde 1.6 ile Türkmenistan ve yüzde 1.5 ile İran vatandaşları takip etti. 
 
Türkiye’ye yerleşerek yeni bir hayat kurma hayali kuran yabancılar en çok satış, dış ticaret, pazarlama, muhasebe, yönetim ve eğitim alanında iş başvurusu yaptı.
 
Öte yandan Akdeniz turizminin, Arap ülkelerinde yaşanan siyasi olaylar ve Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik krizle sarsılması, Türkiye’nin sadece yabancı turistler için değil turizm sektöründe iş arayan yabancı çalışanlar için de cennet olduğunu gösteriyor. Turizm, yüzde 6.4 oranıyla tekstil sektörünün (yüzde 8,4) ardından en çok başvurulan ikinci sektör konumunda.
 
Cepte 1 milyar dolarla kelepir şirket avındalar
Yabancılar Türkiye’de çalışabilmek için sıraya girerken Türk şirketleri de yurt dışında şirket avına çıktı. Ernst ve Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, 2011 yılında Türk firmalarının yurt dışında 50 ila 200 milyon dolar bandında işlemlerden oluşan 1 milyar dolar civarında bir yatırım gerçekleştirebileceğini bildirdi. Özellikle Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde 50, 100, 150 milyon dolarlık yatırımların söz konusu olabileceğini dile getiren Cantekinler, “Türkler komşu ülkelerde ve Güneydoğu Avrupa’da özellikle gayrimenkul, çimento, yapı elemanları, gıda ve telekom alanında alış için istekliler. Gıda sektöründe Yunanistan’da gıda tesisi, Malta’da liman, Doğu Avrupa telekom operatörü satın almak isteyen var” dedi.
 
Türkiye