Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı yabancı yatırım için yıllık hedeflerinin 2007 yılındaki 22 milyar dolara ulaşmak olduğunu ifade etti. Aycı 2011 tamamı için yatırımların 13 milyar dolar bandını yakaladığına dikkat çekti ve 2012’de hedeflerinin en azından bu çıtayı yükseltmek olduğunu belirtti.

Basın kuruluşlarının ekonomi müdürleri ile bir araya gelen Aycı genel olarak ajanslarının yatırımlarda önemli rol oynadığını ancak “Biz getirdik” iddiasından öte katkı sağladıklarını belirtti. Aksa’nın The Dow Chemical’la ortak karbon elyafı yatırımını örnek gösteren Aycı “Aksa, Dow Chemical’la birlikte adımları atmaya başlamıştı. Biz de çorbaya tuz koyduk” ifadelerini kullandı.

13 milyar dolar yakalanır
Aycı göreve gelmesinden bu yana yaptıklarının bilançosunun sorulması üzerine ise “6 ay önce, 2011’de 13 milyar dolarlık uluslararası sermaye çekebileceğimizi söylemiştim. Henüz 2011’in ilk 10 aylık verileri kesinleşmiş durumda ve yüzde 84 artışla 11.5 milyar doları buldu. Sanırım yılın tamamında 13 milyar dolar bandı yakalanmış olacak” diye konuştu.

2012 yılı için daha önce “iyimser” olduğunu ancak Avrupa’daki sıkıntılar nedeniyle artık kendisini “temkinli iyimser” olarak tanımladığını belirten Aycı “En azından yine 13 milyar dolarlık bandın altına düşmemek gibi bir hedefimiz var. Bizim derdimiz çıtayı hep yukarı çekmek” dedi.

“Başbakan Tayyip Erdoğan çalışmalarınızdan memnun mu? Sizden neler istiyor?” sorusuna ise Aycı şu şekilde yanıt verdi: “Sayın Başbakanımız her görüştüğümüzde bize, ‘2007’nin rekorunu yenileyin bakalım’ diye hedef gösteriyor. 2007’de yabancı sermaye 22 milyar dolardı. Biz de buraya kilitlenmiş durumdayız. Birkaç yılda yeniden yıllık 22 milyar dolarlık uluslararası sermaye çekme noktasına gelebileceğimizi düşünüyoruz. Son 9 yılda gelen uluslararası sermayenin 105 milyar dolar düzeyinde olduğunu da unutmuyoruz. Bir başka 105 milyar dolar için süreyi olabildiğince kısaltmak istiyoruz.”

2012 yılının ilk yabancı yatırımı Manisa’ya

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı 2012 yılının ilk yabancı yatırımının Alman Murbea (Muhr und Bender) adlı otomotiv yan sanayi şirketi tarafından yapılacağını belirtti. Şirketin Manisa’da 20 milyon dolarlık sıfırdan yatırım yapacağını belirten Aycı yatırım miktarının düşüklüğü ile ilgili olarak ise Avrupa sıkıntılarına dikkat çekerek “Yatırımda her sent bizim için önemli” dedi.(radikal)