Avrupa Birliği bölgesinde yaşanan belirsizlik Altında yeni rekorları berberinde getirdi. Üstüne bir de ABD borç limiti siyasi krizi de eklenince dünyadaki ekonomik belirsizlik yatırımcıları ve risk almak istemeyenleri evrensel yatırım aracı ve korunaklı liman olan Altına yönlendirdi.

Salı Günü ABD piyasalarında hisse senedi sahibi şirketlerin olumlu bilançolarında etkisi ile artıya dönmesi Altında da kar realizasyonu fırsatı vermiş bulunuyor. 

Altında kısa süreli soluklanmamı yoksa gelişmelere göre kar realizasyonumu onu anlamak için birkaç gün izlemek lazım. 1580-1575 Destek seviyesi ALTIN da izlenmeli. Direnç noktası da 1610-15 gibi duruyor.

ABD Hisse senedi piyasası, DOW JONES SANAYI ENDESKSI 12500 seviyesinde oyalanıyor. Borç limiti artırımı ve yetkisi konusunda yaşanan siyasi krizin hafta sonu sonuçlanması bekleniyor. Bu konuda piyasada oluşan tedirginlik hafta başında beri gelen bilanço verilerinin beklentilerinin üzerinde olumlu olması sebebi ile atlatıldı gibi duruyor. Citi Grup ile başlayan iyi bilanço haberleri Salı günü devam edince hisse senetlerine talep canlı oldu. Borç limiti krizi ile ilgili olarak, Yaşananları Çeşitli uzmanların ve finans aktörlerin tam bir tiyatroya benzettiği bu olayda sorunlar atlatıldığında dolar pariteleri dolar lehine güçlenmesini bekliyorum. Özellikle EURO/USD paritesi  1,41-42 bölgesindeki de. beklemesini 1,40 altında yapabilir.

AB - Euro bölgesinde ortam daha bir karışık. AB ekonomi bakanları toplantısı Perşembe günü yapılacak. Bu toplantıda alınacak karardan çok daha önemli olan birliğin kararlı bir tutum takınması izlenecektir.

Hafta başında IMKB’ nin iyi performans göstermesini bekleyen çevreler  beklentilerinin gerçekleşmediğini gördü. Özellikle Ab bölgesinde gelen hisse senedi talebi daha bir popüler olduğunu ve ekonomik açıdan iyi olduğunu düşündüğümüz Türkiye de hisse senedi piyasasına  alışların gelmemesi kafaları karıştırıyor. Gelişmekte olan piyasalar kurların değerlenmesi ile birlikte borsalarında düşüşler yaşanıyor. Söz gelimi Brezilya Real'i değer kazanırken borsası düşüyor. Türkiye de ise kurlar değer kaybederken yatay kalan bir hisse senedi piyasasından bahsediyoruz. Buda yine dolar bazında yada döviz bazında endekslerin yatayda seyrettiği anlamına geliyor. Genel olarak gelişmekte olan piyasalar yatayda seyrediyor.

IMKB’ nin ayrıca Türkiye'ye özgü farklı bir yapısı da bulunmaktadır. Yaz tatili ve Ramazan ayını yaklaşması piyasalarda daha çok durgunluk habercisi olarak algılanır.  Hafta başında bir kamu bankası ile bir inşaat grubun hakkında çıkan dedikodu mahiyetindeki haberler bazı kamu bankalarının hisselerinin düşmesini ve endekste büyük etkisi olan diğer bir büyük gayrimenkul şirketinin de düşmesine sebep oldu. Bu durumda IMKB 100 endeksinin baskı altında kalmasına sebep oldu. Bunlara rağmen 61800 destek noktası güçlü durdu.

Faizde Salı günü bonoya gelen alımların etkisi ile düşüş görüldü. İlginç lan hem bakan hem de parti yöneticisinin kriz olabilir aman dikkat açıklaması ile birlikte hisse senedine gelen satışların olmasına rağmen bonoya- tahvile alış geldi. Faizlerde 8,86 seviyesi kırıldı gibi duruyor Çarşamba günü 8,70 seviyesinde işlem görmektedir. Türkiye'den bence para çıkışının diğer gelişmekte olan ülkelere nazaran daha yavaş olmasının sebep dövizde yaşanan sıçramanın etkili olmasıdır.

Döviz yukarda seyrettikçe yabancı için Türkiye'den çıkmak anlamsız bir hal alıyor. Bunu yapamadığı içinde yükseldiği yerden satıp yeni pozisyon alıyor. Bunu doğru yöneten ekonomi yönetimi ve piyasa bu şekilde spekülatif çıkışları da engellemiş oluyor.

 Kısa vadede endeksde bir toparlanma öngörüyorum. Özellikle 62500 direncine doğru bir hareket olacağı söylenebilir. 62500-63100-64000 direnç seviyeleri kademeli test edilebilir.

61800-61100-60800 destek seviyeleri de dikkat edilmesi gereken noktalar olarak karşımıza çıkıyor.

kullan