Sayın, avukatlar aracılığı ile basın mensuplarına gönderdiği yazılı açıklamada, “Suçsuz yere hapiste tutulduğu için 10 Mayıs 2009"dan itibaren açlık grevine başladığını” bildirdi. Açıklamada, “Buradan ya ölüm çıkacak, ya dirim” diyen Sayın, hakkındaki suçlamaları da reddetti.

21 Şubat tarihindeki Ergenekon"un dördüncü dalgasında gözaltına alınan İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü görevlisi Doç. Dr. Ümit Sayın daha önce birçok kez 85 yaşında olan ölüm döşeğinde olan annesini son kez görmek için tahliyesini talep etmiş ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetmişti. Doç Dr. Sayın cezaevinde psikolojik tedavi de görmeye başlamıştı. İşte tam da bu durum içinde Sayın"ın annesi vefat etti ancak Sayın"ın yakınları ve avukatı Mehmet Aytekin bu acılı haberi Sayın"dan uzun süre sakladı. Mahkeme heyetine annesinin öldüğünü bir ay önce öğrendiğini ve bu yüzden 10 Mayıs"ta açlık grevine başladığını açıklayan Ümit Sayın"ın açıklamasında “Buradan ya ölüm çıkacak, ya dirim” yazılı.

Alevi örgütlerden Ergenekon açıklaması

Dünya Alevi Bektaşi Ehl-i Beyt Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Haydar Salman dün bazı Alevi örgütlerinin temsilcileriyle Dünya Alevi Bektaşi Ehl-i Beyt Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi"nde basın toplantısı düzenledi. Saylan toplantıda “Ergenekon” soruşturması kapsamında ele geçirilen bazı belgelerde yer alan Alevilere ilişkin iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu. “Türkiye"deki her kesime farklı roller biçtiği iddia edilen "Ergenekon"terör örgütünün, Alevileri de ihmal etmediğini” belirten Salman, “Alevilere rol biçen derin yapının, ileride Alevilere giydirilmek üzere sanal bir tarih tezgahladığını” söyledi. “Ergenekon” örgütünün yöneticisi olduğu iddia edilen Veli Küçük"ün bilgisayar kayıtlarından çıkan “13 Kabile” isimli belgenin, oynanan kirli oyunu gözler önüne serdiğini ifade eden Salman, bu şok belgenin çıkış noktasının, Alevilerin Yahudi olduğu iftirası olduğunu söyledi: “Cumhuriyet"in kuruluşunda, Türkmen Alevi Bektaşileri"nin büyük katkısı var. Atatürkümüzün "Ya istiklal ya ölüm"mesajına derhal uyan, canını bu yolda seve seve veren bir topluluğa yalan ve iftira edenleri kınıyoruz; onları saygıdeğer Türk halkının düşmanı sayıyoruz” diye konuştu.