ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayınlanan haberde GSYH’deki yüzde 11 gibi yüksek bir artışın, ekonomideki güçlü canlılığa vurgu yaptığı dikkat çekilerek, “Türk ekonomisi, ilk çeyrekte yine beklenenden hızlı büyüdü ancak bu hızlı büyüme, politika yapıcılarının, ekonominin fazla ısınmasına neden olabilecek biçimde hızla tırmanan iç talebini azaltamadıkları korkularını körüklüyor” yorumu da yapıldı. 
 
Piyasaların, Ocak-Mart büyümesi beklentisinin yüzde 9.6 olduğunu anımsatan gazete, Türkiye’nin geçen yıl yüzde 8.9 büyüyerek G20 grubunda Çin’den fazla en çok büyüyen ikinci ülke olduğuna dikkat çekti. 
 
WSJ, büyüme verilerinin, dış ticaret açığı rakamlarıyla eş zamanlı olarak yayımlandığına işaret ederken de Türkiye’nin çoğalan cari açığını sürükleyen başlıca faktör olan dış ticaret açığının Mayıs ayında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 63 arttığının altını çizdi. 
 
“TİCARET AÇIĞI, DENGESİZ EKONOMİ KAYGILARINI DOĞRULATTI” 
Böylece, dış ticaret açığının da, analistlerin beklentilerini aşarak, “Türkiye’nin hızlı büyüyen ekonomisinin dengesiz olduğu yönündeki piyasa kaygılarını yeniden doğrulattığı”nı da yazdı. 
 
Haberde ayrıca, yeni veriler üzerine liranın dolara karşı sadece yüzde 0,0059 güçlenmesi, “Piyasaların, Türk ekonomisinin fazla ısındığı yönündeki kaygılarının yansıması” olarak değerlendirildi.(anka)