Meksika'nın merkezindeki Puebla eyaletindeki ufak Acatlan kasabasında geçtiğimiz günlerde oldukça ürkütücü bir olay yaşandı. WhatsApp üzerinden yayılan sahte haber iki masum insanın yakılarak öldürülmesi ile sonuçlandı. Peki olay nasıl gelişti?

Nezarethaneye iki kişiyi taşıyan polis arabası, bir an kalabalığın protestoları ile karşılaştı. Kalabalığın bağırış çağırışlarından nezarethaneye götürülen bu kişileri çocuk kaçırmakla suçlandıkları anlaşılıyordu.

Nezarethanenin girişindeki dar, metal kapının ardından polis, bu kişilerin çocuk kaçırmadığını, hafif suçlardan gözaltında olduklarını açıkladı. Kalabalık arttıkça, polis bu kişilerin hafif suçlardan tutulduklarını tekrar tekrar belirtti.

Karakoldaki kişilerden biri, Acatlan'ın hemen dışında büyümüş ve hukuk okumak için 250 kilometre uzağa taşınmış olan 21 yaşındaki Ricardo Flores idi. Diğer kişi ise Acatlan'ın hemen dışında oturan 43 yaşındaki amcası Alberto Flores.

Polis bu kişilerin suç işlediklerine dair herhangi bir kanıt olmadığını, bölge sakinleri "huzuru bozdukları" gerekçesiyle bu kişiler hakkında şikayetçi olunca, karakola götürüldüklerini söylemişti.

Ancak Reforma Caddesi'ndeki karakolun dışındaki kalabalık bilinmeyen bir şekilde ortaya atılan ve WhatsApp'ta yayılan farklı bir hikayeye inanıyordu.

WhatsApp söylentisi iki kişiyi öldürdü!

"Herkes dikkatli olsun, çocuk kaçıran başbelaları ülkeye girdi" diyordu telefondan telefona yayılan mesaj. "Bu kişilerin organ kaçakçılığıyla ilişkili oldukları anlaşılıyor. Son birkaç günde, 4, 8 ve 14 yaşındaki çocuklar kayboldu ve bu çocuklar organlarının çalındığına dair vücutlarındaki işaretlerle ölü bulundu. Karınları kesilmişti ve boştu."

Kalabalığı kışkırtanlardan birinin Acatlan'da uzun zamandır yaşayan Francisco Martinez olduğu biliniyor. Martinez, Ricardo ve Alberto'yu Facebook ve WhatsApp üzerinden suçlayanlardan biriydi ve karakolun dışında telefonu aracılığıyla olayı Facebook üzerinden canlı yayımladı.

Dakikalar sonra, karakolun girişindeki metal kapı aşıldı, Ricardo ve Alberto Flores dışarı çıkarıldı. İnsanlar olanları kameraya kaydetmek için telefonlarını kaldırdıkları sırada, bu iki kişi dört basamaklı merdivenin dibinde yere itilmişlerdi ve vahşice dövülüyorlardı. Daha sonra, hazırda bekletilen benzin üzerlerine döküldü.

Görgü tanıkları Ricardo'nun dövüldüğü sırada hayatını kaybettiğine inanıyor. Ancak iki adam ateşe verildiklerinde amcası Alberto hâlâ hayattaydı. Savcıların başka bir kentten Acatlan'a gelmeleri beklenirken, kömürleşmiş cesetler 2 saat boyunca yerde kaldı.

Olayla ilgili olarak gerekli önlemleri alamayan polisler hakkında da soruşma başlatılmış durumda. WhatsApp üzerinden yayınlanan bu tarz sahte haberler konusunda da maalesef bir çalışma henüz mevcut değil.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU