Amerikan gazetesi, Türkiye ile Ermenistan"ın sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin başlaması için 16 Nisan"da anlaşma imzalayacağını yazdı. Buna kızan Azerbaycan, Türkiye"yi doğalgazı kesmekle tehdit ediyor


Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Erivan ziyareti ve karşılıklı olumlu açıklamalarla yeni bir döneme girerken, Wall Street Journal ortaya önemli bir iddia attı. Habere göre, Türkiye ile Ermenistan sınırların açılması ve diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması için uzlaşma sağlandı. Anlaşma büyük olasılıkla 16 Nisan"da imzalanacak. Gazeteye göre, anlaşma şunları kapsıyor:

1) Sınırların resmen tanınması ve sınır kapılarının açılması.

2) Diplomatik ilişkilerin tamamen yeniden başlaması.

3) İki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için ortak komisyonların kurulması.

Bakü"yü ABD ikna edecek

Gazeteye göre, uzlaşmayı Kafkaslar"da istikrar için çok önemli bir adım olarak gören Batı ülkeleri memnun. Ancak Azerbaycan"da büyük rahatsızlık var. Azeri basınına göre, Devlet Başkanı İlham Aliyev, anlaşma olursa Türkiye ile enerji işbirliğinin sona ereceği resti çekti. Bu da Orta Asya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa"ya taşıyacak Nabucco Projesi"nin zarar görmesi endişesini yarattı. Bir grup Azeri aydın da dün ortak bir açıklamayla anlaşmayla Karabağ sorununun çözümünü zorlaştıracağını savunarak, Türkiye"yi vazgeçmeye çağırdı.

WSJ bu sorunun aşılması için ABD"nin devrede olduğunu yazdı. Bu çerçevede, Avrasya"dan sorumlu ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza salı günü Bakü"ye giderek, Azeri yetkililerle görüşecek.

ABD Başkanı Barack Obama"nın Türkiye ziyareti dikkate alınarak yapıldığını söyledi. Bu şekilde, Ankara, “soykırım günü” olarak kabul edilen 24 Nisan"dan önce anlaşmayı hayata geçirerek, ABD Kongresi"ndeki soykırım tasarısını engelleyebileceğini umuyor.


Ermenice radyo yayında

TÜRKİYE"NİN Ermenistan"la anlaşma imzalayacağı haberleri büyük ses getirirken, TRT dün Ermenice radyo yayınına başladı. “Türkiye"nin Sesi” radyosunda 31"inci yabancı dil olarak katılan Ermenice yayını, Doğu Anadolu"da Ermenistan"a yakın bölgelerde FM Bandı 106.25 MHz üzerinden dinlemek mümkün olacak. Ermenice yayın, Türkiye saati ile 07.00-07.30 saatleri arası, akşamları ise 18.00-18.30 saatleri arasında yapılacak. Uluslararası AP ajansı da bu girişimin Obama"nın ziyareti öncesi bir “iyi niyet jesti” olduğu yorumu yaptı.