TBMM Genel Kurulu dün 11.00"de muhalefetin engelleme önergeleriyle açıldı. Anayasa görüşmelerine 4.5 saat geç başlandı. Paketin 6-7 ve 8"inci maddelerinin ele alınacağı Anayasa oturumuna öğleden sonra başlanabildi. Memurlara toplu sözleşme hakkı verilmesi maddesi üzerindeki görüşmelerde BDP"liler ile Şahin arasında tartışma çıktı.BDP"li Ayla Akat Ata, önceki gün “Türkiye"de savaş var” diyen partili arkadaşına saldırıldığını belirterek, “Yaşananlara, savaş, terör, çatışma da diyebilirsiniz. Kadın milletvekilerimize ağır hakaret yapıldı. Başkanın tutumu son derece taraflıdır. Bizden özür dilenmelidir” dedi.

"SEN KİMİ TEHDİT EDİYORSUN?"

BDP"li Hasip Kaplan da Şahin"i eleştirerek, “Meral Akşener gibi objektif olmaya çağırıyorum sizi. Siz artık AK Partili değilsiniz. Kürsüde oturan başkan tarafsız olmalı. Rencide edildik, onurumuz kırıldı. Bizi susturmaya çalışmak ne demek? Konuşmamıza izin vermezseniz, tepkimiz çok sert olur” dedi. Bu sözlere kızan Şahin, “Ne yaparsın, sert olursan, ne yaparsın? Sayın Kaplan size yakışmıyor. Bu yaptığınız tehdit. Meclis Başkanlığı"nı mı tehdit ediyorsunuz? Beni öldürtecek misin, vurdurtacak mısınız, neyi kast ediyorsunuz?” dedi. Tartışmalar güçlükle yatıştırıldı.

"DIŞARI GEL"

İşçi hakları konusunda eleştiriler sırasında CHP"li Mevlüt Coşkuner ile AK Partili Kürşad Tüzmen birbirlerinin üzerine yürüdü. Araya girilince Tüzmen, Coşkuner"i dışarıya kavga etmeye davet



KRİTİK MADDE KABUL EDİLDİ

Meclis Genel Kurulu'nun Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinde 3. gün geride kaldı.

İlk iki günde kabul edilen 5 maddenin ardından, bugün de 3 madde Genel Kurul'dan geçti. Maddeler arasında, tartışmalara neden olan siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenleme de bulunuyor. Buna göre, 'Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar' başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor.

Madde 337 kabul, 72 retle geçti. Daha önceki maddelerde BDP'li milletvekilleri oylamaya katılmazken, parti kapatmayla ilgli maddeye BDP'li beş vekil oy verdi.


Kabul edilen maddeyle, siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine, TBMM'de grubu bulunan her siyasi partinin 5'er üye ile temsil edildiği komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda, Anayasa Mahkemesi'nce kesin olarak karara bağlanacak.

Komisyona TBMM Başkanı Başkanlık edecek ancak, oy kullanamayacak. Komisyonun kararları, yargı denetimi dışında olacak.

İzin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak ve komisyon kararını izin talebinin Meclis'e ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecek. Meclis'teki siyasi parti gruplarınca izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak, karar alınamayacak.



DEVLET YARDIMI

Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda, kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek.

Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tabi olacak ve tek başına dava konusu yapılamayacak.

Anayasa Mahkemesi'nde görülen parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecek.

SİYASİ YASAKLAR


Partinin kapatılma
sı durumunda kapatmaya beyan ve faaliyetleriyle neden olan üyeler için daha önce 5 yıl olan siyasi yasak süresi 3 yıla indirilecek.

Siyasi partiler ile ilgili 'temelli kapatma' değil, 'kapatma' kararı verilecek. Kapatmanın önündeki 'temelli' sözcükleri kaldırılacak.

Siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak.

KABUL EDİLEN DİĞER İKİ MADDE
Genel Kurul'da, Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesine 336 kabul, 70 ret oyu verildi.

Maddeyle, Anayasanın 53. maddesinin kenar başlığı 'Toplu İş Sözleşmesi ve Toplu Sözleşme' şeklinde değiştiriliyor. Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme hakkına sahip olacak. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Uzlaştırma Kuruluna başvurabilecek. Uzlaşma Kurulu kararları, kesin ve toplu sözleşme hükmünde olacak.

Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Uzlaştırma Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenecek.

Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesine de 335 kabul, 69 ret oyu verildi.

Maddeyle, Anayasa'nın 'Grev Hakkı ve Lokavt' başlıklı 54. maddesinde değişiklik yapılıyor. Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grevi ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, iş yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişlere ilişkin yasaklar kaldırılıyor.

Genel Kurul, bugün de teklifin 9., 10. ve 11. maddeleri için toplanacak.

Vatan