Beşiktaş-Bursa maçından önce çıkan olaylar yüzünden gözaltına alınan zanlıların emniyete verdikleri ifadelerde, facebook"tan mesajlaşarak tedbirli geldikleri ve kavgadan sonra, stada girerek rahatça maçı izledikleri ortaya çıktı.

7.5 yıl aradan sonra İstanbul"daki Beşiktaş maçına gelen Bursaspor taraftarlarıyla ev sahibi taraftarlar arasında yaşanan olaylardan sonra gözaltına alınan zanlıların ifadelerinde olayların tüm ayrıntıları gün ışığına çıktı. İnönü Stadı"nın etrafını savaş alanına çeviren holiganların, İstanbul Emniyeti"nde alınan ifadelerinde olay yerine hazırlıklı geldikleri ve Bursaspor taraftarıyla çatışacaklarını bildikleri ortaya çıktı.

Zanlılardan Ömer T., verdiği ifadede, facebook"un da içinde yer aldığı bazı internet sitelerinde maçtan önce olay çıkabileceği mesajlarını paylaştıkları anlattı. Ömer T. özetle şöyle dedi:

“Kutsal Damacana filminde kullanılan bir plastik copu arabamın bagajına koyarak hazırlık yaptım. Stada giderken, radyodan Bursaspor taraftarının birkaç Beşiktaşlıyı yaraladığı haberini dinledim. Plastik copu üzerime görünmeyecek şekilde belime saklayarak kız arkadaşımla buluşmak üzere İnönü Stadı"na gittim. Bu sırada otobüslerinden inen Bursasporlularla karşılaştık. Karşılıklı sözlü sataşmalar başladı. İki taraf birbirlerine taşla ve bira şişeleriyle saldırmaya başladı. Beşiktaş taraftarlarının arasına girdim. Polis bariyerini aşarak Bursasporluların bulunduğu misafir tribününün önüne geldik. Burada yumruk ve tekmelerle saldırdık. Ben de darbe alınca güvenlik amacıyla yanımdaki plastik copu çıkartım rastgele salladım. Bir Beşiktaş taraftarının elinde satır gördüm. Bu şahsı tanımıyorum. Polisin biber gazı kullanmasından sonra olay yerinden uzaklaştım. Daha sonra içeri girerek maçı izledim”.

Maçtan sonra tribün lideri Alen Markaryan"ı yattığı hastanede ziyarete gittiğini belirten Ömer T., Asayiş şubeden “Lokman” isimli polis memurunun kendisini arayıp, olay görüntülerinde bulunduğunu söylediğini, bunun üzerine kendi isteği ile şubeye giderek gözaltına alındığını da belirtti.

Zanlı Ümit Y. ifadesinde, “Stadın önünde Bursa taraftarıyla karşılaştık. Sözlü sataşmaların ardından polis barikatını aşarak saldırdık. Merdiven üzerinde bulunan bir Bursa taraftarını defalarca yumrukladım. Elimde kesici alet yoktu. Polisin biber gazı sıkmasınından sonra kombine bileti ile maçı izleyip eve gittim” dedi.

Koyu bir Beşiktaş taraftarı Emre Ç. ise şu ifadeyi verdi: “Stada geldiğinde taraftarların misafir takım tribününe koştuğunu gördüm. Ben de olay yerine gittim. Aramızda sözlü sataşma başladı. Bir anda polis bariyeri yıkıldı. Mecburen olayın içinde kaldım. Tekme ve yumruklarla birbirimize saldırdık. Yaralama kastım yoktu. Daha sonda polis biber gazı sıktı. Oradan uzaklaşıp eski açıkta maça girdim”.

Bu arada, tutuklanan zanlılar İbrahim A. ile Onur K.; Asayiş Şubesi Cinayet Büro Amirliği"ndeki sorgu sırasında “susma hakkını” kullandı. Zanlılar, fotoğraflardaki kişilerin kendilerini olmadığını iddia etti. Ancak, savcılık tarafından sorgulanan Onur K., elinde satır bulunduğunu doğruladı. Onur K., “Satırı elimde tutuyordum, ancak kimseye vurmadım” dedi.

Milliyet"e bilgi veren emniyet yetkilileri, kamuoyunda büyük yankı bulan olayın sadece bir dakika içinde gerçekleştiğini kaydetti. Polisin aldığı güvenlik önlemlerine karşın ifadelere yansıdığı gibi stadın misafir takıma bırakılan tribünü önünde karşılaşan iki taraftar grubunun “anlık” zaman içinde birbirlerine girdiğine dikkat çeken emniyet yetkilileri, güvenlik önlemi için yaklaşık 2 bin 200 polisin görev yaptığını yineledi.

Öte yandan, olaylar sırasında kameralarca elindeki bıçakla görüntülendikten sonra aranmaya başlanan ve dün avukatıyla Sultanahmet"teki İstanbul Adliyesine gelen Tuncer G. “bıçakla yaralama” suçlamasıyla sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

TOLGA ŞARDAN/Milliyet