Dün seçim mitinginin ardından Ravalpindi'de uğradığı suikastte ölen eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto, bugün doğum yeri Larkana'da toprağa veriliyor. Bölgedeki polise şiddet durumunda "vur" yetkisi verildi. Bu arada, suikastın sorumluluğunu El Kaide üstlendi.

Pakistan'da yayın yapan ARY özel kanalındaki haberde, El Kaide'nin saldırıyı üstlendiği belirtildi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı da, Butto suikastının arkasında El Kaide'nin olması ihtimali bulunduğunu açıkladı.

Cenaze töreni başladı

"Müslüman dünyasının seçilmiş ilk kadın başbakanı" olan Benazir Butto'nun naaşı Ravalpindi'deki hastaneden alınarak, çok sade bir tabutla taraftarlarının omuzlarında taşındı.

Ardından Butto'nun naaşı askeri uçakla güneyde, Sindh eyaletindeki köyüne getirildi.

Butto'nun sade tabutu, eyaletin Garhi Hüda Bakş köyünde yandaşlarının omuzlarında taşındı.

Bölgeye biri erkek, ikisi kız 19-14 yaşlarındaki üç çocuğuyla gelen Butto'nun kocası Zerdari, ağlayan, feryat eden kalabalığa, naaşı taşıyan ambulansın önünde seslenerek, "Metanetle, sabırla kaybımızı karşılayalım" dedi.

Butto'nun naaşı, 8 yıl sürgünden sonra yakınlarda ziyaret ettiği köy kabristanında, eski cunta tarafından idam edilen babası, Cumhurbaşkanı ve Başbakan Zülfikar Ali Butto'nun yanına defnedilecek.

"Vur" yetkisi

Sindh eyaletinde güvenlik kuvvetlerine, şiddet eyleminde bulunanları vurma etkisi verildi. Bölge yetkilisi Akhtar Zaman, güvenlik kuvvetlerine, kamu mülküne ve sivil halkın hayatına kastedenleri vurma izni verildiğini söyledi.

Gerilim tırmanıyor

- Butto'ya suikasttan sonra Pakistan, Hindistan ile İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1947'den bu yana 60 yıldır en derin bunalımlarından birine girdi. Dünkü şiddet olaylarında 10 kişi öldü.

Bugün çıkan olaylarda da Karaçi'de 1 polis öldürüldü. Ülkenin kuzeybatısındaki bir mitingde ise 1'i Müşerref'i destekleyen partiden aday, 4 kişi öldürüldü.

BENAZİR BUTTO

*Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü
*Babası Zülfikar Ali Butto, 1979'da askeri yönetim tarafından idam edildi
*Beş yıl hapis yattı
1988-1990 ve 1993-1996 yılları arasında iki kez başbakanlık yaptı
*Yolsuzluk suçlamalarıyla iki kez iktidardan uzaklaştırıldı
*2006'da eski Başbakan Navaz Şerif'le ittifak kurdu
*Sekiz yıllık sürgün ardından Ekim'de Pakistan'a döndü

AA