Bacaklardaki morluklar başta olmak üzere vücudumuzun değişik yerlerinde hastalık ve yaşa bağlı olarak oluşabiliyor. Çoğu zaman da dikkate almadığımız morlukların altında ciddi hastalıklar olabiliyor. Peki, Vücuttaki morluklar neden olur? Bacaklardaki morluk nasıl geçer? İşte haberin detayları detaylar…

Ekimoz adı da verilen morluk, herhangi bir sebebe bağlı olarak cilt altındaki kılcal damarların hasara uğraması ve kanın cilt altına sızmasıdır. Çoğu bacak morarması aslında önemsiz, basit bir nedene bağlı iken, bazılarında da ciddi sorunların habercisi olabilir.

MORLUKLAR NEDEN OLUŞUR?

Bacak morluklarının en sık karşılaşılan nedeni fiziksel aktivite veya kaza sonucu oluşan morluklardır. Çarpma, vurma ya da düşme gibi durumlarda gözlenen morarma damar içerisinde bulunan kan, doku ve ya kas zedelenmesine bağlı olarak oluşabiliyor.

Yaşa bağlı olarak oluşan morlukların başında ise güneşe bağlı olarak gelişen bacak morarmaları geliyor. Özellikle yaşlı hastalarda güneş ışınları cilt altına nüfuz ederek burada bulunan damarlara hasar vererek morluk oluşmasına neden oluyor. Yaşlanma sürecinde daha önce olmayan hastalık belirtilerinin görülmesiyle özellikle damar duvarı ve çevresinde ortaya çıkan bozulmalar morarmalara neden olabilmektedir.

Morarmanın diğer bir nedeni de hastalıklar nedeniyle alınan ilaçlardan kaynaklanan morluklardır. Kullanılan ilaçlar pıhtılaşmayı sağlayan kan bileşenlerini etkileyerek kanın damar dışına sızmasına neden olabilir. Özellikle ağrı kesici ve doğum kontrol hapları vücutta morarmalara neden olabilir.

Vitamin eksikliğine bağlı olarak morarmalar da oluşabiliyor. Özellikle B12, C, K ve folik asit eksikliğinde kol ve bacaklarda morarmalar gözlenebiliyor.

Vücuttaki özellikle de organları koruyan destek dokusu olan yağ tabakasının azalmasıyla damarlarda kolayca kanama oluşabilir. Zedelenmeye açık hale gelen damarlar destek dokusunun da bozulmasıyla özellikle zayıf ve hızlı kilo veren kişilerde morluklara neden olabilir.

Morarmanın diğer bir nedeni de kan hastalıklarına bağlı olarak oluşan morarmalardır. Morarma bu durumlarda kan ve kan ile bağlantılı hastalıkların çoğunda ilk belirti olarak ortaya çıkar. Morarmalar, Lösemi, Hemofili A ve Hemofili B gibi hastalıkların habercisi olabilir. Troid hastalıklarından birisi olan Graves hastalığı da kol ve bacaklarda morluklara neden olabilmektedir.

MORLUKLAR İÇİN NELER YAPILMALI?

Morluk şikayetiniz varsa hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktora başvurduğunuzda, kan testinin yanı sıra sizden başka testler de isteyebilir ya da sizi farklı bölümdeki doktorlara yönlendirebilir.

NE ZAMAN ÖNLEM ALMALI?

Kendi kendine gelişiyorsa

Birden fazlaysa

Ağrısız ama tekrarlıyorsa

Diş eti, burun ve genital kanamalar eşlik ediyorsa

Ateş ve halsizlik varsa

Küçük travmayla aşırı derecede büyük morluklar oluşuyorsa