Yeni geliştirilen bir aşıyla şişmanlık tarih olacak. Aşı, vücuttaki fazla yağları yakarak şişmanlığı engelliyor. Yapılan testlerde, günlük olarak alınan aşıyla vücuttaki yağlar bir ayda yüzde 40 nispetinde azaldı. Bilim adamları aşıyı hayvanlar üzerinde denedi ve olumlu netice elde etti.

Adipotide denilen ilacın insanlarda da başarılı olacağı tahmin ediliyor. İlaç yakında insanlar üzerinde denenecek. Şişmanlık tüm dünyada hızla artarken buna karşı bir ilaca büyük ihtiyaç var.

Daha önce şişmanlığa karşı beyni etkileyen bir ilaç geliştirilmiş ama zararlarından dolayı yasaklanmıştı. Yeni ilacı geliştiren Amerikalı bilim adamları yeni formülün güvenli olduğunu, beyni değil vücudu etkilediğini ifade ettiler.

İŞTAHI DA AZALTIYOR

Aşı yoluyla vücuda verilen Adipotide, kandaki yağ hücrelerini öldürüyor ve göbekteki yağların erimesine yol açıyor. İlaç, iştahı da azaltıyor. Science Translational Medicine gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, hayvanların genel olarak vücutlarındaki yağlarda yüzde 39 azalma meydana geldi. Maymunların göbeklerinde ise yüzde 27 incelme görüldü. Deney yapılan maymunlarda bazı böbrek rahatsızlıkları görülse de bilim adamları bu rahatszılıkların üstesinden gelinebileceği kanaatinde. Aşının ilk olarak obez prostat kanseri hastaları üzerinde denenmesi planlanıyor.

Emin Arvas - Türkiye Gazetesi