29 ülkede faaliyet gösteren telekomünikasyon devi Vodafone'dan istihbarat servislerinin 'kızıdıracak' bir açıklama geldi. Vodafone, 6 ülkede istihbarat örgütlerinin herhangi bir izne gerek olmaksızın telefon ağlarına girerek doğrudan dinleme yapabildiğini açıkladı.

Mobil iletişim devi Vodafone faaliyet gösterdiği 29 ülkenin bazılarında devlet kurumlarının şebeke üzerindeki tüm konuşmaları dinleyip kaydedebildiği gizli bir sistem bulunduğunu duyurdu. Şirket yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle aralarında Türkiye ’nin de bulunduğu bazı ülkelerle ilgili durumuysa açıklamadı.

‘BAZI VAKALARDA DİNLEME TALEBİ BİLE GEREKMİYOR’ 

Şirket bazı ülkelerde kurulan sistemle istihbarat örgütlerinin kendi şebekeleri ve diğer telekom şirketlerinin şebekelerine doğrudan bağlanıp konuşmaları dinlediğini, kaydettiğini ve bazı durumlarda cep telefonu kullanıcısının yerinin dahi tespit edildiğini açıkladı. Bazı vakalarda da hükümetlerin dinleme talebinde bulunması bile gerekmediği ve bu taleplere dair yazılı kaydın bulunmadığı vurgulandı.

TÜRKİYE VERİLERİ YOK 

Vodafone’un faaliyet gösterdiği ülkelerden Türkiye, Arnavutluk, Mısır , Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya ve Güney Afrika ’da telefon dinlemelerine ait verileri yayımlamak yasadışı olduğu için şirket bu ülkelere dair veri yayımlamadı.

ÜLKE İSİMLERİ AÇIKLANMADI 

Şirket 6 ülkedeyse kendileri ya da hükümetler tarafından bu tür bir dinleme sistemi kurulmasının yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Şirket ambargo uygulanabileceği ve hükümetlerin çalışanlarını hedef alabileceği kaygısıyla bu ülkelerin isimlerini açıklamadı. 

Müşterilerinin uluslararası hukukta öngörüldüğü gibi mahremiyet hakkına sahip olduğunu vurgulayan şirket, bununla birlikte faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına uymakla da yükümlü olduklarına dikkat çekti. Şirketten yapılan açıklamada, “Bir ülkenin yasalarına uymamak gibi bir seçeneğimiz yok. Yasal yardım taleplerine yanıt vermezsek, hükümetler faaliyet lisansımızı elimizden alabilir ve müşterilerimize hizmetlerimizi sunmamızı engelleyebilir” denildi.

‘VERİLERİ DİNLEME TARTIŞMALARINA KATKI İÇİN YAYIMLADIK’

Şirket bu verileri hükümetlerin izleme sistemleri üzerindeki tartışmaya katkı sağlamak için yayımladıklarını ve verilerin her yıl güncelleneceğini kaydetti.(BBC Türkçe)