AB'ye girmek için müzakereleri yürüten Bosna Hersek ve Arnavutluk'a vizesiz AB yolu açıldı. Türkiye ise vizesiz seyahat için konulan 3 şarttan geri kabul anlaşmasını henüz onaylamadığı için bu haktan yararlanamıyor.

Geçtiğimiz yıl, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya bu yıl da Bosna Hersek ve Arnavutluk, 25 AB üyesi ülkeye vizesiz giriş hakkını kazandı.

AB komisyonu, Bosna Hersek ve Arnavutluk için serbest dolaşım kararını geçirmek için hayli uğraştı.

Birilk tarafından, göçmen akınından korkan Fransa ve Hollanda'ya sürecin yakından izleneceğine dair yazılı güvence iletildi.

Çünkü, Bosna Hersek ve Arnavutluk, Avrupa Birliği üyelik hedefi taşısa da, henüz tüm kriterleri yerine getirmiş değil.

Ancak, komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Fulle, vizesiz seyahatin, her iki ülkenin gerçekleştirdiği reformların somut faydası olduğunu söylüyor...

Peki ya Türkiye...

Türkiye vizesiz seyahat için konulan 3 şarttan 2'sini yerine getirmiş durumda. Etkin sınır kontrolü sağlandı, biyometrik pasaport uygulaması yürürlüğe girdi.

Şimdi geriye kalan tek şart var: "O" da geri kabul anlaşması.

Göçmen kaçakçılğı ile mücadele Avrupa'nın en çok üzerinde durduğu konu. Avrupa, Türkiye üzerinden giden kaçak göçmenlerin Türkiye'ye iadesini mümkün kılacak bir anlaşma istiyor.

Bunu Türkiye'ye vize serbestisi getirmenin ön şartlarından biri olarak öne sürüyor.

Ankara'nın ise özellikle rakamlar sebebiyle çekinceleri var.

Çünkü, "umuda yolculuk" rotasında her yıl 100 bin kaçak göçmen yakalanıyor.

Türkiye eğer, geri-kabul anlaşmasını imzalarsa, Avrupa'dan geri gönderilen göçmenlerin sayısı yüz binlerle ifade edilebilir.

Böyle bir durumda göçmenlere insani açıdan gerekli standartları sağlamak ise, Türkiye'ye 1.2 milyar euroya mal olacak. Brüksel ise bu maliyetin sadece 72 milyon euroluk kısmını karşılamaya talip oluyor.

CNN Türk