AB Komisyonunun adalet ve içişlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot, Türkiye ile vize kolaylığı ve geri kabul anlaşması müzakerelerinin Aralık 2006'da Türk tarafının "isteksizliği" nedeniyle sonuçlanamadığını ileri sürerek, "tıkanıklığı aşmak için yollar aradıklarını" bildirdi.

Barrot, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türk asıllı Alman Sosyalist üyesi Vural Öger'in yazılı soru önergesini yanıtlarken, üye ülkelerin 21 Aralık 2005 tarihinde alınan karar uyarınca "AB'nin, prensip olarak geri kabul anlaşması imzalanmadan vize kolaylığı anlaşmalarını yürürlüğe sokmadığını" hatırlattı.

Bu nedenle vize kolaylığı anlaşmalarının geri kabul anlaşmalarıyla eşzamanlı olarak hayata geçirildiğini anlatan Barrot, geri kabul anlaşmalarının içeriğini ilgili ülkelerin şartlarını dikkate alarak belirlediklerini kaydetti.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Barrot, "Türkiye ile müzakereler, Aralık 2006'dan bu yana Türkiye'nin müzakerelere devam etmek istememesi nedeniyle askıda tutuluyor. Tıkanıklığı aşmak için yollar arıyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN TRANSİT ÜLKE ENDİŞESİ

Türkiye, AB ile geri kabul anlaşması imzalarsa transit ülke konumundan dolayı Avrupa ülkelerine kaçak yollarla girmiş yüz binlerce göçmeni kabul etmek zorunda kalacak.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya insan taşımacılığına Pakistan, Hindistan, Afganistan, İran, Irak gibi Asya ülkeleri yanında Somali ve Etiyopya Afrika ülkeleri de kaynaklık yapıyor.

Bu ülkelerin Türkiye ile geri kabul anlaşması imzalamaya yanaşmaması, AB ile imzalanacak bir geri kabul anlaşmasında Türkiye'yi büyük bir yükün altına sokacak.

Türkiye, AB ile geri kabul anlaşmasını şartlı imzalamaya hazır olduğunu bildirmişti. Buna göre Türkiye, ne zaman doğusundaki ülkelerle anlaşırsa, AB ile imzalayacağı geri kabul anlaşmasının ilgili maddeleri o zaman yürürlüğe girecek.
HÜRRİYET