Başlık parası Suriye"de istenmeyince, bugüne dek 519 çift evlendi, Suriye"den binlerce kuma geldi. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, “Sınırlar erkeği özgürleştirirken kadını baskı altına aldı. Şimdi kadının korkusu: Eşini kızdırma, Suriye"den kadın getirir” diyerek duruma tepki gösterse de, çocuğu veya erkek çocuğu olmayan erkekler, nikahsız beraberliğe en çok rağbet edenler.

Simsarlar ayarlıyor

Evliliklerdeki bu artış simsarların da ilgisini çekti. Suriye"nin Kamışlı, Haseki ve Amudi kentlerinde simsarlık yapanlar, açtıkları bürolarda 20-25 yaş grubu kadınlar için 10 bin TL, 25-30 yaş grubu kadınlar için 7 bin 500 TL, 30 ve üzeri için ise 5 bin TL talep ediyor. Simsarlar, aldıkları paranın yarısını Suriyeli gelinlere verdiklerini, gelinlerin de bu parayla çeyiz hazırladığını iddia ediyor. Simsarlara göre, Suriyeli kızlar da Türkiye"yi anavatanları ve Ortadoğu"nun Avrupa"sı olarak gördüklerinden Türkiye"deki erkeklerin yaş ve özelliklerine bakmadan evlilik teklifini kabul ediyor.

Suriye"den kuma getiren E.A. ise, “İkinci kez evlenmek, 2 yıl öncesine kadar aklıma gelmemişti. Çocuklarım da büyümüştü. Bir arkadaşım Suriye"ye giderek ikinci eş edinince dikkatimi çekti. Nusaybin"de simsar aracılığıyla ikinci eş aldım. 10 bin TL"ye yakın masrafım oldu. Eski eşimle birlikte oturuyoruz. Problemim yok” diye konuştu.