Rize"de son bir haftada ishal, mide bulantısı ve kusma şikâyetleriyle 1107 kişinin hastanelere başvurmasının ardından yapılan tahlillerde kentin içme suyunda “norovirüs” tespit edildi.
Aynı kaynaktan içme suyu alan İslampaşa, Gülbahar ve Portakallık mahallelerinde çok sayıda vatandaşın bulantı, kusma ve ishal şikâyetleriyle hastaneye başvurmasının ardından inceleme başlatıldı. İçme suyundan alınan numuneler, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi"ne gönderildi. Yapılan incelemelerde, içme suyunda “norovirüs” olduğu belirlendi. Bunun üzerine belediye ekipleri bu mahallelere su verilen Hamzabey deposunu kapattı ve başka bir kaynaktan su vermeye başladı.
Rize Valisi Zekeriya Şarbak, norovirüs nedeniyle ortaya çıkan gastroenteritenin, klinik olarak bulantı, kusma ve ishal gibi belirtileri olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ambalajlı su için"
“Hastaların çoğu hafif şikâyetlerle bu hastalığı ayakta geçiriyor. Yatarak tedavi edilenlerin oranı oldukça düşük. Çocuklarda, yaşlılarda ve ciddi hastalığı olanlarda ağır klinik tablolara neden olabilen bu virüs, 3-4 günde kendiliğinden veya tedavi desteğiyle iyileşir. Korunmada kullanılan etkin bir aşı yoktur. Hastalıktan korunmak için mümkünse kapalı pet şişe suları tüketilmeli ve şebeke suları kaynatıldıktan sonra kullanılmalı.”

MİLLİYET