Domuz gribi konusunda Türkiye'nin yüreğini ferahlatan açıklama Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan geldi: "Ülkemizde şu ana kadar herhangi bir vaka tespit edilmedi." Akdağ, virüsün girişinin engellenmesi için de her türlü önlemin alındığını belirtti



Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şu ana kadar Türkiye'de domuz gribi ile ilgili herhangi bir vakanın tespit edilmediğini söyleyerek, "Ancak bu yarın ülkemizde görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Virüs artık Avrupa'da" dedi. Akdağ, hastalıkla ilgili bütün önlemlerin de alındığını söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Domuz gribine ilişkin tedbirleri açıklamak üzere The Marmara Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Akdağ, pandemi için çok ciddi tedbirler aldıklarını söyleyerek, "İnşallah virüs Türkiye'ye hiç girmez. Ancak virüsün Türkiye'ye girişinin geciktirilmesi için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

TEHLİKELİ ÜLKE UYARISI

Bakan Akdağ, seyahatin ve ülkelerarası trafiğin çok yoğun olduğu dünyada virüsün bir ülkeden başka bir ülkeye geçişin çok kolay olduğunu hatırlatarak, özellikle virüsün görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye gelen kişilere yönelik olarak uçaklarda ve havaalanlarında gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Bakan Akdağ, vatandaşlara 'virüsün görüldüğü ülkelere gitmeyin' tavsiyesinde bulunarak, "Eğer zorunlu değilse ertelesinler. Zorunlu ise gittikleri ülkelerde gerekli tedbirleri alsınlar" dedi.

KALABALIKTAN KAÇININ

Sağlık Bakanı Akdağ, şu ana kadar virüsün Türkiye'ye girmemiş olmasının gerekli hazırlıkların yapılması ve vatandaşın farkındalığının sağlanması açısından önemli fırsat yarattığını belirtti. Virüsün Türkiye'ye girmesi halinde çok seri bir şekilde tedbirlerin alınacağını bildiren Bakan Akdağ, "Şu anda gündemde değil; ama bu seri tedbirler içinde okulların tatil edilmesi gibi kararlar da olabilir" dedi. Akdağ şunları söyledi: "Eğer virüs Türkiye'de görülürse bu virüsü alan kişilerin evde kalmaları ve toplumla temas kurmamaları gerekiyor. Çünkü bu toplumsal bir görevdir. İkinci konu da vatandaşların kalabalık ortamlardan kaçınmaları olacaktır."


Her gün bilgi verilecek


Alınan tedbirlere de değinen Bakan Akdağ, kamuoyunun virüse ilişkin olarak basın yoluyla sözlü ve yazılı olmak üzere her gün bilgilendirileceğini kaydederek, "Gerekirse günde birden fazla da bilgilendirme yapabiliriz" dedi. Bakan Akdağ, domuz gribiyle ilgili olarak bakanlıkta 24 saat bilgi akışını sağlayacak özel bir büronun kurulduğunu da açıkladı.