Açıkdenizde ölmek üzere 142 göçmeni gemisine alan Türk kaptan Aşık Tuygun, "En büyük kaptan bizim kaptan" tezahüratları altında yurda dönüp ailesiyle kucaklaştı. İtalya ve Malta arasında göçmenler nedeniyle çıkan kriz üzerine altı gün denizde mahsur kalan, yemeğini, giyeceğini talihsiz kaçaklarla paylaşan mürettebatın kaptanı Tuygun, "İnsanlık namına çok güzel bir görev yaptık. Onları ölüme terk etseydim, ömrüm boyunca vicdan azabı çekerdim" dedi.

AKDENİZ"de ölmek üzere 142 göçmeni kurtardıktan sonra altı gün denizde mahsur kalan Türk gemisi "Pınar E"nin kaptanı Aşık Tuygun, "Çok mutluyum, insanlık namına çok güzel bir görev yaptık. Onları ölüme terk etseydim, ömrüm boyunca vicdan azabı çekerdim" dedi. Türk Hava Yolları"nın tarifeli uçağıyla dün İzmir"den İstanbul"a gelen Tuygun"u, Atatürk Havalimanı"nda eşi Firuzan Tuygun, yedi aylık oğulları Batuhan"la karşıladı. Tuygun ailesi birbirlerine sarılırken, yakınları da "En büyük kaptan bizim kaptan" sloganı attılar.

Bir mesajla başladı

16 Nisan"da Tunus"un Sfax limanına götürmek üzere İtalya"nın Venedik Limanı"ndan 2200 ton buğday kepeği alan "Pınar E", Malta açıklarına geldiğinde, Kurtarma Koordinasyon Merkezi"nden yakında yardım bekleyen bir gemi olduğuna yönelik mesaj aldı.

Bunun üzerine Kaptan Tuygun, rotasını gemiye çevirdi. Verilen koordinatlarda bir değil iki deniz aracı vardı. Tuygun, kurtarma aşamasını şöyle anlattı:

"Onları önce korsan sandım"

"Bir şişme bot bir de gemi vardı. Somali"de yaşanan olaylardan dolayı korsanlardır diye temkinli yaklaştım. Ancak botun içinde istiflenmiş insanları görünce derhal müdahale etmem gerektiğini hissettim. Şişme botta 95, gemide 48 kişi vardı ve gemi su alıyordu. O sırada Allah"la baş başa kaldım. Vicdanım o insanları orada ölüme terk etmemem gerektiğini söyledi. Hepsini gemiye aldım." Üşüyenleri geminin makine bölümüne, bayılanları kamaralara yerleştirdiklerini belirten Aşık Tuygun, göçmenlerin iki gün deniz suyu içtiklerini ve aç olduklarını anlattı.

Su hemen bitti

Kalabalık nedeniyle "Pınar E"deki su ve kumanyanın 5 saatte bittiğini, bu nedenle isyan çıkmasından ve salgın hastalıktan çok korktuğunu belirten Kaptan Tuygun, gemi mürettebatı ve kendi ailesine mesaj çekttiğini, bağlı olduğu Hedef Denizcilik Firması"nın sahibi Barış Erdoğuş"la da iletişime geçtiğini anlattı. Tuygun, patronunun, Başbakan Tayyip Erdoğan"dan yardım istediğini belirterek, gemiye ilk yardımın İtalya Sahil Güvenliği"nden geldiğini söyledi.

Çok mutluyum

AB helikopterlerinin yiyecek ve giysi getirdiğini anlatan Tuygun, "21 Nisan sabahı İtalyan savaş gemisi Pınar E"nin yanına gelerek göçmenleri teslim aldı ve Sicilya Adası"na götürdü. Biz de Lampedusa Adası"nda sağlık kontrolünden geçtikten sonra yola çıktık" dedi. Zor durumda olan insanlara yardım edebildiği için çok mutlu olduğunu kaydeden Tuygun, "İnsanlık namına çok güzel bir görev yaptık. Ülkemiz ve bütün dünya arkamda durdu. Şu anda çok heyecanlıyım. Söyleyecek laf bulamıyorum. Son derece mutluyum" diye konuştu.

Hürriyet