Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, Türkiye"de Veterinerlik Eğitim ve Öğretiminin başlamasının 166. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada Veteriner Hekimliğin sadece hayvan sağlığı ile değil halk sağlığı ile de yakından ilgilenen bir meslek kolu olduğunun altını çizdi.
Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar nedeni ile Veteriner Hekimliğin halk sağlığı alanında öneminin büyük olduğunun altını çizen Muharrem Uçmaklıoğlu “ Bilhassa hayvansal gıdaların denetimi ve kontrolleri Veteriner Hekimler tarafından yapılmaktadır. Pek çok hayvan hastalığının insanlara bulaşması da bu sayede ilk aşamada veteriner hekimler tarafından engellenmektedir” dedi.
Osmanlı döneminde Veterinerlik Okullarının ilk olarak ordu içerisindeki yük hayvanları ve süvari atlarının bakım, beslenme ve tedavileri için kurulduğunu söyleyen Muharrem Uçmaklıoğlu “ Bu okullardan Ziya Gökalp ve Mehmet Akif Ersoy gibi Türk Edebiyatı"nın dev isimleri mezun olmuşlardır. Cumhuriyet döneminde de sivil Veteriner Hekimler yetiştirmek üzere Veterinerlik Fakülteleri kuruldu. Bugün ülkemizde 22 Veterinerlik Fakültesi bulunuyor. Bu fakültelerin 17"si mezun veriyor. Her yıl 1500 genç veteriner hekim fakültelerinden mezun oluyor. Fakat çoğu siyasi amaçla açılan Veterinerlik Fakültelerinin bina, araştırma görevlisi ve öğretim üyesi eksiklikleri giderilemediği için Veteriner Hekim kalitesinde istediğimiz standardı yakalayamadık. Öğrenciler hayvanlar üzerinde yeterli pratiği yapamadan okullarından mezun oluyorlar. Ülkemizde Veterinerlik Eğitimi ve Öğretiminin başlamasının 166. yıldönümünde mesleğimizin eğitim ve ifasındaki tüm zorluk ve eksikliklerin giderileceği umuduyla mesleğimizi yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.