Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, “Ankastrede yüzde 25"lik pazar payı hedefliyoruz. Bu yılki 3.5 milyar dolarlık ihracat hedefimizde beyaz eşya ve ankastrenin payı yüzde 25"te kalıyor. Daha fazla katkıda bulunması için çalışıyoruz” dedi.

VESTEL, ankastre sektörünü yeni büyüme alanı olarak belirlerken, yüzde 25"lik pazar payı hedefi koydu. Şirket, beyaz eşyaların mutfak dolabının içine gömülü ve set halindeki şekli olan ankastrede, elektronikte ihracat yaptığı bütün ülkeleri hedefliyor. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, beyaz eşyanın bir serisi olarak gördükleri ankastrede dört yıldır faaliyet gösterdiklerini söyleyerek, “Ankastre yeni dönemde odak alanlarımızdan biri olacak. Yeni konut atağıyla yaşam biçimi değişiyor. Rezidanslar yeni binalar, ankastre grubuyla satılıyor. Hedefimiz bu pazarda yüzde 25"lik paya ulaşmak” dedi.

Ciddi pazar oluşuyor

Yüksek potansiyelin bulunduğu sektörde henüz yeni olduklarını belirten Yüngül, “Ciddi bir pazar oluşuyor. Şu anda toplam beyaz eşya satışlarımızın yüzde dördüne ulaştı. Ankastrede Türkiye"de çok ön planda değildi ama Avrupa"da özellikle Almanya"da etkindik. Türk pazarına yönelik yeni seriler ve buzdolabı geliştiriyoruz. Orta ve üst segmente hitap edeceğiz” diye konuştu.

Satın alma düşünebiliriz

Yüngül, temel fabrika yatırımlarını bitirdiklerini, bundan sonra daha fazla pazar ve ürün odaklı çalışacaklarını kaydederek, şunları söyledi: “Beyaz eşya, ankastre bu işlerin başlangıcı oldu. Ciroya katkılarını söylemek açısından erken ama ilk sinyaller olumlu. Şu anda görüştüğümüz biri yok ama ankastrede marka satın almalarına da sıcak bakabiliriz. Uygun fırsat olursa değerlendiririz. Ankastrede, beyaz eşyada yer aldığımız bütün pazarları hedefliyoruz.”

İhracatın Vestel"in ana politikası olduğunu ve bütün üretimlerinde dünyayı hedeflediklerini de kaydeden Ömer Yüngül, şu değerlendirmeyi yaptı: “2010"da bir önceki yıla göre daha fazla ihracat yapmış olduk. Beyaz eşyada Avrupa"da artık hedefimiz ilk beşe girmek. Ankastrede şu anda ilk beşe girmemiz zor. Ortadoğu, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Rusya"da da ankastreyle olacağız. Her yıl hedefimiz bir önceki yıla göre yüzde 35 büyümek.”

3.5 milyar dolar ihracat

Vestel"in bu yıl sonu için 3.5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu hatırlatan Yüngül, “Geçen yıl bu 3 milyar dolar düzeyindeydi. Türkiye"deki ciromuzun da 2010 yılı sonunda 650-700 milyon dolar civarında olmasını bekliyoruz. 3.5 milyar dolarlık ihracat hedefinde beyaz eşya ve ankastrenin payı yüzde 25"de kalıyor. Gieecek çok yolumuz var. Türkiye"nin ihracat liderleri arasında da ilk beşte oluruz.”

Sony ve LG"ye modül satıyor, 1 milyar dolar hedefliyor

ÖMER Yüngül, televizyonda modül üretimine de başladıklarını vurgulayarak, şunları anlattı: “Düz panel ekranlı televizyonalrda paneli ithal ediyorduk. Artık sadece camı getiriyoruz. Modülü de kendimiz üretiyoruz. Sadece bu alanda gelecek yıl 500 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Şimdi sadece camı alıp içindeki elektronik aksamları kendimiz yapıyoruz. Bunların panel olarak da ihracatı yapılıyor. Sony"nin kendisine, LG"nin de Avrupa"daki müşterilerine satış yapıyoruz. Buradaki hedefimiz 2012"de 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak.”

Elektronikte Avrupa"da üçüncü, Türkiye"de birinci sıradayız

ELEKTRONİK hakkında da bilgi veren Ömer Yüngül, bu alanda Avrupa"da üçüncü, Türkiye"de ise birinci olduklarını vurguladı. Yüngül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yılın son çeyreğinde elektronikte her ay üretim rekoru kırıyoruz. LCD TV üretiminde aylık neredeysel milyonluk rakamlara ulaşıyoruz. Pazar yüzde 10 büyürken biz yüzde 17 büyüyoruz. Önümüzdeki yıl da böyle olacağını tahmin ediyoruz.”

Elektronik Ar-Ge"sini beyaz eşyada kullanacak

BEYAZ eşyanın genel cirolarındaki payının şu anda yüzde 27"de olduğunu ifade eden Ömer Yüngül, şunları anlattı: “2010 yılı beyaz eşyada geçen yıla göre iyi oldu. 2011 de iyi görünüyor. Yeni konut atağı var. Yenileme süresi de 11 yıldan, 6 yıla düştü. Yeni teknolojiler de ilgi uyandırıyor. MP3 çalarlı buzdolabı yaptık. Çok ilgi gördü. Bu tarz yeni şeyler çok yapacağız. Vestel"in elektronik Ar-Ge"si çok iyi. Beyaz eşyada elektronik bundan sonra çok kullanılmaya başlanacak. Bunu da en iyi yapacaklardan biri biz olacağız. Ürünlerimize 2011"de yansıtmaya düşünüyoruz.”

Hanife BAŞ / Hürriyet