Vatandaşlara katılım payı ve harç adıyla yeni yükümlülükler getiren İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı"nın görüşmelerinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Plan Bütçe Komisyonu"nda konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tasarının alt komisyona sevk edilerek daraltılmasını istedi.
Beşir Atalay, tasarıya ilişkin yeni çalışmada, yerel yönetimlerin, belediyelerin ve il özel idarelerinin sadece genel bütçeden alacakları payın artırılması kısmını ön plana almak istediklerini ve değişikliği o şekilde yapacaklarını belirtti.

Atalay, şöyle konuştu: “Mevcut tasarıda yer alan, belediyelerin ve il özel idarelerinin öz gelirlerini artırıcı düzenlemelerin, tasarıdan çıkarılmasını talep ediyoruz, yeni çalışmamız bu yönde. Hükümet olarak vatandaşa yük getirecek veya belediyelerin öz gelirlerini yükseltici bütün düzenlemelerin alt komisyonda geri çekilmesini ve yerel yönetimlerin sadece genel bütçeden alacağı payların artırıldığı düzenlemelerin yer almasını isteyeceğiz.

Bu düzenlemeler 12-13 maddeyi kapsamaktadır. Komisyonun bu konuda bize destek vermesini talep ediyoruz. Bunun hızla Genel Kurul"a sunularak çıkarılmasını arzu ediyoruz.

Yeni düzenlemeyle, genel bütçeden mahalli idarelere aktarılan kaynak miktarı, yıllık yaklaşık 13 milyar YTL"den 17 milyar YTL"ye çıkarılmaktadır. Yani genel bütçeden yerel yönetimlere aktarılacak tutar 4 milyar YTL artırılıyor.”

Tasarıda yerel yönetimlerin genel bütçede vergi gelirlerinden alacakları pay yüzde 30"a çıkarılacak. Alt komisyonda yapılacak değişiklikle belediyelerin öz gelirlerini artırmak amacıyla planlanan emlak vergisi, işgal vergisi gibi düzenlemeler tasarıdan çıkarılacak.

TASARIDA HANGİ VERGİLER VARDI?
Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı vatandaşa getireceği yükler nedeniyle tartışma yaratmıştı. Tasarıda, il özel idareleri ve belediyeler için emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve gaz tüketim vergisi, konaklama vergisi, çevre temizlik vergisi olmak üzere 6 vergi öngörülüyordu.

Tasarıyla belediyelere, konserden sinemaya, kafeden otellere kadar bütün eğlence yerlerinden ve tatil beldelerinden vergi toplama yetkisi veriliyordu.

Tasarıyla aracını sokağa park edenlerden saatlik 2, günlük 7 YTL harç ücreti kesilmesi planlanıyordu.

Binaların üzerinde belli bir süre için yapılan ilan ve reklamların her metrekaresinden haftalık 10 YTL vergi alınması öngörülüyordu.