Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde vergi gelirlerinde elde edilecek ek performanstan çalışanlara pay verilmesini mümkün kılan bir düzenlemeye gitmeyi düşündüklerini bildirdi.Maliye Bakanlığı'nın Sapanca'daki Defterdarlar ve Vergi Dairesi Başkanları Toplantısı'nda bir konuşma yapan Maliye Bakanı Şimşek, yeni dönemde kayıt dışı ve vergi kaçakçılığı ile mücadelenin üst düzeye çıkarılacağını kaydetti. Şimşek, vergi dairelerine ek vergi gelirlerinden pay da verebileceklerini ve bunun için ayrı bir düzenlemeye gidebileceklerini söyledi.

KDV İADE SİSTEMİ

KDV iade sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şimşek, kod sisteminin revize edileceğini bildirdi. Şimşek, “KDV iadesi risk analizine yönelik bu sistemi, 2010 yılı Ocak ayında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” dedi. Sahte belge kullanan mükelleflere yönelik denetimlerin etkinleştirileceğini vurgulayan Şimşek, gerektiğinde mevzuat değişikliğini yaparak sahte fatura düzenleyenlerle mücadeleye gireceklerini anlattı.

VERGİ KAÇIRMANIN CEZASI ARTACAK

Vergi kayıp ve kaçağıyla mücadele için vergi cezalarını artıracaklarını vurgulayan Şimşek, yeni dönemde daha fazla vergi toplanması için denetimleri etkin hale getirileceğini söyledi. Bu çerçevede vergi kaçırmanın cezasını arttıracaklarını kaydeden Şimşek, 'Biz bu ülkeyi kalkındıracaksak kayıt dışılığa, vergi kaçırmaya hiçbir şekilde müsamaha gösteremeyiz. Vergi kaçırmak sadece ülkeyi zafiyete uğratmıyor, adaletsizliğe de yol açıyor' dedi.

ÇALIŞANA TALİMAT

Maliye çalışanlarına mükellefin ayağına gidilmesi, sadece masa başında iş yapılmaması ve her yerde vatandaşın menfaatinin gözetilmesi gibi önemli uyarılarda bulunan Şimşek, her işlemin denetime açık olduğuna işaret ederek, "Çalışmalarda hassasiyet gösterin" dedi.

İltizam nedir?

Verginin özelleştirilmesi anlamında kullanılan iltizam, eskiden devlet gelirlerinin (vergilerin) belli bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemidir. Vergiyi toplayan, yani mültezim devlete yaptığı ödemeyi karşılamak ve kendine kâr sağlamak için köylüler üzerinde büyük baskı uygulamak durumundaydı.

Keyfi uygulamaya yol açabilir

Maliye Bakanı Şimşek'in, ek performans elde ettikleri gelirlerden çalışanlara da pay verecek bir düzenleme için yeşil ışık yakması kafaları karıştırdı. Orta Çağ Avrupa'sında ve Osmanlı Devleti'nin bozulan tımar sisteminden sonra ortaya çıkan iltizam sistemini çağrıştıran bu uygulama, vergi toplamada başarı sağlayacak mı yoksa vergi baskısına ve keyfiyete yol açacak bir uygulama mı olacak?/yeni şafak