Türkiye’de ve dünyada en yaygın alkollü içecek olan bira üzerindeki yüzde 20.8’lik vergi yükü ile Türkiye, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada bulunuyor.

Sigarada lider Bulgaristan

Maliye Bakanlığı’nın derlediği verilere göre, Türkiye’de sigaraya ödenen paranın yüzde 80.3’ünü vergiler oluşturuyor. Sigara satış fiyatı içinde vergilerin oranının en yüksek olduğu ülke Bulgaristan, en düşük olduğu ülke ise Lüksemburg olurken, Bulgaristan’da bu oran yüzde 85.6. Bulgaristan’ı yüzde 84.8’lik vergi yüküyle Polonya, yüzde 84.5’lik vergi yüküyle Estonya, yüzde 83.9’luk vergi yüküyle Litvanya, yüzde 83.7’lik vergi yüküyleYunanistan izliyor. Lüksemburg yüzde 70.3’lük vergi yüküyle, sigarada en düşük vergi yüküne sahip ülke konumunda bulunuyor.

Alkollü içecekte öndeyiz

Türkiye’de ve tüm dünyada en yaygın alkollü içecek olan bira üzerindeki vergi yüküne bakıldığında, Türkiye yüzde 20.8’lik vergi yüküyle OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Biradaki vergi yükünde Finlandiya yüzde 23.6’yla ilk sırada bulunuyor. Türkiye’yi yüzde 20.4’lük vergi yüküyle İngiltere, yüzde 19.9’luk vergi yüküyle İrlanda, yüzde 17.1’lik vergi yüküyle İsveç izliyor.

Dolaylı vergilerin oranı OECD ortalamasının üzerinde

TÜRKİYE’de dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içinde payı yüksek seyrederken, Türkiye’de dolaylı vergilerin GSYH’ye oranı OECD ortalamasının üzerinde bulunuyor. OECD’nin 2010 yılı verilerine göre, OECD ortalaması yüzde 11 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 12.4. OECD ortalaması yüzde 33.5 olan dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranı, Türkiye’de yüzde 47.9 düzeyinde bulunuyor.