Nargile nin, gençler arasında tütün mamulleri içimine atlama taşı olduğunu belirten Prof.Dr. Kılınç, nargilenin zararlı olmadığı söylentilerinin tamamen yalan ve tütün endüstrisinin bir oyunu olduğunu kaydetti.

Kılınç, nargilenin marpuşu değişse de su devir daimi değişmediği için verem hastalığına davetiye çıkardığını kaydetti. 

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç Turizm Bölgesi'nde bir otelde Türk Toraks Derneği'nin 'Akciğer Sağlığına Adanmış 20 Yıl' kongresinde tütün kontrolü ve nargile kullanımı ile ilgili sunum yapan Kılınç, nargilenin ucundaki marpucu değişse de su devir daiminin değişmemesi nedeni ile üst solunum yolu hastalıkları ve tüberküloza(verem) davetiye çıkardığını söyledi.

Yasa gereği 18 yaşından küçüklerin nargile içmesinin yasak olduğunu belirten Kılınç, 18 yaşından küçüklere nargile içiren işletmelerin Alo 155 hattına ihbar edilmesinin yeterli olacağını kaydetti. Kılınç, "Nargile dumanı sigara kadar sağlığa zararlı. Bazıları nargile içimini gençler arasında şirin gösterebilir. Bu oyuna kanmayalım. Nargile içimi tütün ürünleri kullanıma basamak oluşturuyor. Nargile sağlığa zararsız söylentileri tamamen yalan." dedi. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2011 yılında 2 milyon 200 bin tütün mamulleri tiryakisinin sigara bırakımı yaptığını belirten Kılınç, bu sene bunun 3 milyon 500 bini bulmasını beklediklerini ifade etti.

Türkiye'de bir önceki yıla göre sigara bırakma oranının yüzde 22,5 olduğunun altını çizen Kılınç, geçen yıl 2 milyon 200 bin kişinin sigara bırakması nedeni ile 14 milyar doların duman olup gitmediğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre kapalı yerlerde sigara içimi yasağı kontrolünü 7 bin kişinin yaptığını belirten Kılınç, uygulanırlık oranının ise yüzde 82 olduğunu sözlerine ekledi.