Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlanan genelgeye göre öğrenciler, anne-babalarından alacakları dilekçe sayesinde mazeretli olarak okula gitmeyebilecek. Zaman'da yer alan habere göre bu veli dilekçesi, özür belgesi gibi işlem görecek. Öğrencilerin toplam devamsızlıkları, bu şekilde alacakları izinler dahil 45 günü aşamayacak.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla yayımlanan 'Özürlü devamsızlık' konulu genelge, üniversite sınavlarına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerini sevindirdi. Öğrenciler artık, okulun son günlerinde doktor raporu aramak zorunda kalmayacak. Velisi tarafından okul müdürlüğüne verilecek dilekçeyle öğrenciler 45 güne kadar okula gitmeyebilecek. Dilekçede belirtilen süre, öğrenci için 'özürlü devamsızlık' olarak kabul edilecek.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla 'Özürlü Devamsızlık' konulu bir genelge yayınlandı. Genelgede, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin özürlü devamsızlıkları ile ilgili yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında tereddüde düşüldüğü yönünde bakanlığa bilgiler intikal ettiği belirtildi.

Yönetmeliğin 40. maddesi, 2. fıkrasındaki "Ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır" şeklindeki b bendi ile "Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Kaza, ölüm, doğal afet, yangın, gözaltına alınma, tutuklanma ve uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıkların özürlü devamsızlıktan sayılabilmesi için özrün, resmi kurumdan alınacak belge veya resmi/özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca düzenlenecek raporla belgelendirilmesi ve özrü takip eden 5 iş günü içinde okul yönetimine bildirilmesi gerekir. Zorunluluk hallerinde özrün bildirim süresi okul yönetimince uzatılabilir" şeklindeki c bendi hatırlatıldı.

Lise son sınıf öğrencilerinin, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) hazırlandıklarına dikkat çekilen düzenlemede, öğrencilere velisinin yazacağı dilekçeyle özürlü devamsızlık hakkı verildiği kaydedildi.

Genelgede, şöyle denildi: "Sınav stresinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla bu öğretim yılına mahsus olmak üzere, ilgili yönetmelikte belirtilen 45 günlük süreyi aşmamak kaydıyla, öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği süre de özürlü devamsızlık olarak değerlendirilecek. Veli dilekçesinin özür belgesi gibi işlem görmesi, öğrenci ve velilere moral kazandıracaktır."