Emekli sandığı emeklisi milletvekilleri ile 1 Ekim 2008 öncesi SSK ve Bağkur'dan emekliliğe kazanmış milletvekillerinin emekli maaşlarının 5 bin 300 liradan 4 bin 800 liraya düştüğü anlaşıldı.

MESELENİN ASLI NE?

Emeklilik için gerekli işgününü doldurup, primlerini ödeyen milletvekillerine 2 yıl milletvekilliği yapmaları halinde milletvekili emekli maaşı bağlanıyor. Bu maaş ise 5 bin 300 lira maaş alan Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşına göre belirleniyor. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Reformu'da geçtiğimiz yıllarda verdiği iptal kararı 1 Ekim 2008'den sonra SSK ve Bağkur'dan emeklilik hakkı kazanan milletvekillerini diğerlerinden ayırdı. 1 Ekim 2008 öncesi SSK ve Bağkur'lu olup da milletvekili emekliliğine hak kazanmış olanlar ile memur emeklileri Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını alırken, bu tarihten sonra SSK ve BAĞKUR'dan emekli olan Milletvekili emeklileri ise normal emekli maaşlarını aldı.

Bu durumda olan geçen dönemden kalan bazı vekiller ile son dönemde parlamentoya gören yeni bazı milletvekillerinin durumunu önceki vekillerin maaşıyla eşitlemek üzere Cumhurbaşkanı'nın kısmen veto ettiği yasal düzenleme yapıldı. Tüm milletvekili emeklilerinin maaşı Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 42'isine endekslendi. Ancak yasal düzenlemeye konulan bir maddeyle bu yüzde 42'lik oranın 2020 yılına kadar yüzde 60 olarak uygulanması istendi. Böylece milletvekili emekli maaşı Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 60'ına karşılık gelen 7 bin 500 liraya çıkarılmış oldu. Böylece görevdeki bir milletvekilinin 11 bin liranın üzerindeki maaşı, emekli maaşıyla birlikte 18 bin 500 lirayı bulacaktı.

İKİ ŞOK BİRDEN

Ancak Gül, emekli milletvekili maaşının Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 42'ye endekslenmesine onay verip, 2020'ye kadar yüzde 60'ına kadar uygulanmasını ise veto etti. Bu durumda emekli vekiller iki şok yaşadı. Hem 2 bin liranın üstünde ekstra zamdan oldu hem de maaşları Cumhurbaşkanı Maaşı'nın yüzde 42'sine endekslendiği için 5 bin 300 liradan 4 bin 800 liraya düştü. Ancak 2008'den sonra Bağkur ve SSK'dan emekliliğe hak kazanmış yeni ve bir önceki dönem parlamentosunda görev yapan az sayıdaki milletvekillerinin düşük olan maaşları ise üç dört katına çıkarak 4 bin 800 liraya ulaştı.

HABER: Bilal ÇETİN/BUGÜN GAZETESİ