Baydar’ın basın açıklaması şöyle: “Ekim ayı içerisinde Aydın merkez ve ilçelerinde yaşamış olduğumuz şiddetli fırtına ve sağanak şeklinde yağan yağmur neticesinde ortaya çıkmış olan sel ve su baskınlarının ürünlere vermiş olduğu zararı yapmış olduğum inceleme gezilerinde şahit olmuştum. Yaşanan bu gelişmelerden sonra, üreticimizin üzerinde ki yükün hafifletilmesi için benim ve diğer on milletvekili arkadaşımın imzasıyla 26.10.2011 tarihinde TBMM Başkanlığına, “Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı Çiftçilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Kanun Teklifini” ilettik. Kanun teklifimizin içeriği şu şekildedir :
8 Ekim 2011- 11 Ekim 2011 tarihleri arasında dolu, sel ve aşırı yağış afetine maruz kalan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen illerde tabii afetler nedeniyle ekilişleri ve ürünleri, en az %40 oranında zara gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üretici çiftçilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ( Hazine kaynağına dönüşmüş krediler dahil ) ve bu Kararın yayımı tarihi itibariyle vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle ertelenir.
T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin Tasfiye Olunacak Alacaklar hesaplarında kayıtlı veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları ise bu kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci işgünü itibariyle faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren bir yıl süreyle ertelenir.”
“ Tabi afetler nedeniyle en az %40 oranında zarar gören üretici çiftçilerinin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerin ertelenmesine veya kaldırılmasına ilişkin esas ve usuller ile süre ve oranları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir”
Kanun teklifimiz TBMM’nin ilgili Komisyonuna havale edilmiş olup; kanun teklifimiz üzerindeki görüşmeler devam etmektedir.
05.12.2011 tarihinde Söke Ziraat Odamızın yapmış olduğu açıklamada “ Borçlarının ertelenmesi taleplerinin reddedildiğini” öğreniyoruz. AKP Aydın Milletvekillerinin bu konuda kamuoyuna sözler verdikleri, basına birçok defa yapmış oldukları açıklamalardan anlaşılmaktadır. AKP milletvekilleri bu konuda çiftçilerimize gerçekten yardım etmek istiyorlarsa, CHP olarak hazırlamış olduğumuz kanun teklifinin komisyondan geçmesi, genel kurul gündemine alınmasını sağlamaları ve kabulü yönünde çalışma yapmalarının iyi olacağı kanaatindeyim.
CHP olarak üreticilerimizin sıkıntılarını yakından takip ediyor ve çözümler üretmeye çalışıyoruz. İktidar partisine mensup olan diğer milletvekili arkadaşlarımın da bizimle birlikte hareket etmelerinin, üreticilerimizin yaşamış olduğu sorunlarının çözümünü hızlandıracağını düşünmekteyim. Ayrıca üreticilerimizden hazırlamış olduğumuz Kanun Teklifi başta olmak üzere, çözüm üretebilmemiz açısından, bizlere destek olmalarını istiyorum.
Prof. Dr. Metin Lütfi BAYDAR
CHP AYDIN MİLLETVEKİLİ