TBMM Genel Kurulu'nda 4+4+4 yasa teklifi görüşmelerine devam edildi.

Teklifin tüm maddelerinin sabah saatlerine kadar onaylanması beklenirken, 14 saatlik sürenin ardından, görüşmelere çıkan tartışma nedeniyle ara verildi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bugün 14.00'te bir araya gelmek üzere birleşime ara verdi.

 

23. maddenin görüşülmesi sırasında CHP Veli Ağababa, söz aldı.

Ağababa konuşmasında, "Öğretmenler konuştu, gaz bombası attınız, öğrencileri dövdünüz, milletvekilleri konuşmaya çalıştı, saldırdınız, dövdünüz. Bunun adı faşizmdir, bunu yapanlar da faşisttir. Geçtiğimiz günlerde, komisyonda ismini vermeyeceğim H.K isminde sakallı bir milletvekili, daha önce o sakalı rahmani sanmıştım ama onun sakalı şeytaniymiş. Şeytani sakallı bir milletvekili CHP Manisa Milletvekili Özgür Özer'e hunharca sadırdı'' ifadelerini kullandı.

Ağbaba'nın bu sözlerine AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner tepki gösterdi. Metiner, oturduğu yerden kalkarak, Ağbaba'nın konuşmasını yaptığı kürsüye doğru yürüdü.

İki milletvekilinin birbirine yumruk atması üzerine, araya AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri girdi. Bu sırada Ağbaba, ''Terbiyesiz sensin. Kimsin sen, kimsin sen, kim bu, kim bu...'' diye bağırdı.

Tartışmanın büyümesi üzerine Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

Bu aranın ardından söz alan CHP Grupbaşkanvekili Muharrem İnce, "Kendimizi korumamız için illa silahla mı gelmemiz lazım Genel Kurul'a" dedi.

İnce'nin bu sözlerine üzerine ortam tekrar gerildi ve bir ara daha verildi.

Verilen bu son aranın ardından sinirler yatışmayınca Başkanvekili Sadık Yakut, "Bugün için oturumu kapatıyorum, bugün 14.00'te bir araya gelmek üzere, oturumu kapatıyorum" dedi.

KUR'AN-I KERİM DERS OLUYOR
Teklifin bugünkü görüşmelerine MHP ve AK Parti'nin verdiği önergeler damga vurdu.

MHP ve AK Parti 9 madde görüşmeleri sırasında Kur'an- Kerim ve Hz. Peygamber'in hayatının seçmeli ders olarak ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulmasına yönelik önergesini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Birbirine oldukça benzer olan iki önergeden MHP'nin önergesi reddedilirken, AK Parti'nin hazırladığı önerge kabul edildi.

Duruma tepki gösteren MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti sıralarına dönerek "Sizin teklifinizde bu yoktu. Neden 'MHP'nin isteğiydi' deme cesaretini gösteremiyorsunuz? Biraz yürekli olun" şeklinde çıkış yaptı.

KUR'AN-I KERİM'İ KULLANIYORSUNUZ
CHP cephesinden ise farklı bir tepki geldi. Muharrem İnce tüm Meclis'e seslenerek "Dinimiz, kitabımız sıcak siyasetin gündemi olabilir mi? Oy için Kur'an-ı Kerim'i kullanıyorsunuz" diye konuştu.
 

 
CHP milletvekilleri görüşmeler sırasında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in kürsüye çıkması üzerine Genel Kurul'u terk etti. CHP'nin bu eylemine Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi katılmadı.

 

'HİÇBİR ZÜMREYE BASKI YOK'
AK Partili Nurettin Canikli ise "Milletimiz için hayırlı olsun, uzun zamandır milletimizin talebiydi bu, bunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Seçmeli olduğu için de hiç bir zümreye baskı söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

İMAM HATİP ORTAOKULLARI AÇILACAK
Kabul edilen önergede 28 Şubat döneminde kapatılan imam hatip okullarının orta kısımları da yer aldı.

Önergeye göre, ilköğretim kurumları; 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.