Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetli uzay mekiği Discovery'nin iki astronotu bugün yapacakları ilk uzay yürüyüşünde bazı onarım ve tesisat işlerini yerine getirecek.

Astronotlar en az 6,5 saat sürecek uzay yürüyüşlerinde, kırık amonyak pompasını değiştirecek, bir uzatma kablosu döşeyecek ve diğer gerekli onarımları yapacak.

Uzaya çıkacak astronotlardan Stephen Bowen, uzay yürüyüşünün asıl sorumlusu olan ve bisiklet kazasında yaralandıktan sonra uçuş ekibinden çıkarılan Timothy Kopra'nın yerine vekalet edecek. Hala koltuk değeniyle dolaşan Kopra da yerdeki kontrol merkezinden uzay yürüyüşünü idare ve komuta edecek.

Dünyanın en çok seyahat eden uzay gemisi Discovery gelecek hafta son seferinden döndükten sonra başkent Washington'daki Smithsonian uzay müzesine kaldırılacak.

UUİ'ye bir insansı robot getiren Discovery'den sonra 134. sefer için 19 Nisan'da Endeavour fırlatılacak. Bundan sonra da halen Kongre'de görüşülmekte olan 2011 bütçesinde gerekli kaynak ayrılırsa 135. ve sonuncu uçuş için 28 Haziran'da Atlantis'in uzaya gönderilmesi öngörülüyor.

Bu arada, NASA, nisanda Endeavour mekiğinin yapacağı seferle, isteyenlerin isim ve fotoğraflarını uzaya götürecek.

Uzay tarihinin bir parçası olmak isteyenler NASA'nın internet sayfasına girerek, fotoğraflarını yükleyebilecek ve isimlerini bırakabilecek.