Vegan Derneği Türkiye, vegan peynirlerin üretimine ve satışına yasak getiren yönetmelik maddesinin iptali için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı. Dilekçede, "Bir yönetmelik maddesi ile bitki temelli ürünlerin üretiminin durdurulmaya çalışılması, piyasadaki ürünlerin toplatılması, ülkede yaşayan vegan yaşamı benimsemiş tüm tüketicilerin gıdaya erişim hakkını ihlal etmektedir" denildi.

 'PEYNİR ETİKETİ ALDATMACA' 

'Vegan peynir'lere yönelik yasaklama, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne eklenen, “Bitkisel yağ ve diğer gıda bileşenlerini kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez” ibaresiyle başlamıştı. Yönetmelik uyarınca, bitkisel ürünlerden elde edilen ürünlerde ‘peynir’ etiketinin kullanılmasının aldatmaca olduğu belirtilirken, yapılan denetimlerde de cezalar yazılmaya başlandı.

Trakya Çiftliği firmasına ‘vegan peynir’ etiketinden dolayı 300 bin TL ceza yazan bakanlık, son denetimde de ürün başına 41 bin TL'lik 17 ayrı ceza kesti.

VEGAN DERNEĞİ DAVA AÇTI

Bu cezalar sonrası, vegan tüketici ve vegan peynir üreticilerinin şikayetleriyle harekete geçen Vegan Derneği Türkiye, yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali için Danıştay’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı.

Dernek aynı zamanda, yasak kapsamında yüksek miktarda para cezası kesilen bir vegan peynir üreticisinin bakanlığa açtığı davaya da bu hafta içinde müdahillik başvurusu yapacağını açıkladı. Dava dilekçesinde, iptali istenen maddelerin T.C. Anayasasına ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiği, üretici haklarının orantısız ve dayanaksız bir şekilde ellerinden alındığı vurgulandı.