Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde halk arasında 'pancar' olarak bilinen 'karalahana çorbasının' guatra sebep olmadığını açıkladı.

Boynun önündeki gırtlağın iki tarafında sağlı sollu yerleşmiş olan kelebeğe benzeyen hormon bezi olan tiroit bezini normalden büyük olması durumunda guatr hastalığının ortaya çıktığını vurgulayan Uzman Dr. Taşkale, özellikle Karadeniz'in iç kesimlerinde suların iyot eksikliğinden dolayı tiroit beziyle ilgili ciddi sorunlar yaşandığını, bunun için iyotlu tuz kullanılması gerektiğini belirtti.

GÜNDE 35 KİLO KARALAHANA KİM YER?

Yörede bolca üretilen ve yenilen karalahana çorbasının guatr hastalığına sebep olduğu iddialarının doğru olmadığını da belirten Taşkale, "Karalahananın içerisinde guatra neden olabilecek maddeler bulunmaktadır. Ancak bir kişinin guatr olabilmesi için günde 35 kilo karalahanayı yaklaşık 3 ay boyunca sürekli olarak tüketmesi gerekir ki, tek bir bireyin her gün bu miktarda kara lahana yemesi mümkün değildir" dedi.

Uzm. Dr. Taşkale, brokoli ve Brüksel lahanasının da içinde guatrojen madde bulunduğunu ancak bu oranın da karalahanadaki gibi yüksek miktarda olmadığını vurguladı. Taşkale, "Bu guatrojen maddelerin kişiye etki edebilmesi için uzun bir süre boyunca düzenli olarak yenmesi gerekir. Her iki sebzenin aynı zamanda çok büyük faydaları vardır. Dolayısıyla içinde belli miktarda guatrojen madde var diye bu sebzeleri yememezlik yapmamalıyız" diye konuştu.