Asgari ücret desteğinin 2019'da devam etmesi, evlerde  üretilen ürünlerin vergiden istisna olması, 250 liraya kadar eksik ödemelerin  vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmemesi gibi düzenlemeleri içeren teklifin 1-9 maddelerini kapsayan birinci bölümü TBMM Genel Kurulu'nda  kabul edildi. 

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair  Kanun Teklifi'nin kabul edilen maddelerine göre, internet ve benzeri elektronik  ortamlarla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma  mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı  gibi ürünleri iş yeri açmaksızın satanlar, yıl içinde gerçekleştirilen satış  tutarının yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla vergiden istisna  tutulacak.

İşverenlerce, hizmet erbabına, ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle  verilen tazminat ve yardımlar gelir vergisinden istisna olacak. İşsizlik  Sigortası Kanunu ve İş Kanunu kapsamında olmaksızın, işsizlik veya işe başlatmama  tazminatı ve benzeri adlar altında yapılan çeşitli ödemeler kapsam dışında  olacak.

Vergiye uyumlu mükelleflerde, her bir beyanname itibarıyla 250 Türk  lirasına kadar yapılan eksik ödemeler, vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında  değerlendirilmeyecek.

İlgili vergi kanunu gereğince tecil edilerek belirlenen şartların  gerçekleşmesi halinde terkin edilecek vergilerin, söz konusu şartların  sağlanamaması durumunda, kanunlarında öngörülen tecil süresinin bitiminden  itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde, tahakkuk eden vergilerin kanuni  süresi içerisinde ödenmiş olması şartıyla ihlal edilmiş sayılmayacak.

27 Mart 2018 tarihinden önce işten ayrılan hizmet erbabına, karşılıklı  sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında yasal haklarına ek olarak  ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi  tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan yapılan  gelir vergisi kesintisi ret ve iade edilecek.

Karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ve ikale sözleşmesi kapsamında  yapılsa dahi ek tazminat niteliğinde olmayan ihbar tazminatı, normal ücret,  yıllık izin ücreti, geçmiş veya mevcut dönemdeki çalışmalar karşılığı yapılan  hizmet primi ve ikramiye ödemeleri ile ücret kapsamında olan benzeri ödemelerden  kesilen gelir vergisinin iade edilmesi söz konusu olmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, eğlence vergisi düzenlemesini yapacak

Teklifle, elektronik belge düzenlemek suretiyle eğlence vergisinin  beyan ve ödemesine imkan verecek idari düzenlemeleri yapabilmesi için Hazine ve  Maliye Bakanlığına yetki veriliyor.

2019 UEFA Süper Kupa Finali ve 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali  müsabakalarına ilişkin olmak üzere; UEFA, katılımcı futbol kulüpleri ve  organizasyonda görevli tüzel kişiliklerden iş yeri, kanuni ve iş merkezi  Türkiye'de bulunmayanlara, bu müsabakalar dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve  hizmet ifaları ile bunların bu müsabakalar dolayısıyla yapacakları mal teslimleri  ve hizmet ifaları KDV'den istisna olacak.

Rize ile Bitlis'in Ahlat ilçesinin topoğrafik yapısı nedeniyle  yerleşilebilir alanların kısıtlı olması, özellikle yükseköğretim ve resmi kurum  alanlarının yerleşebileceği alternatif alanların bulunamaması nedeniyle; İzmir  Çandarlı ve Rize İyidere limanlarında ulaştırma faaliyetlerinin ve lojistik  hizmetlerin uluslararası düzeye çıkarılması için kıyı ve su alanlarının  kullanımının artırılmasına yönelik; sınır ve koordinatları belirlenen alanlarda,  kaynakların etkin bir şekilde kullanılabilmesi amacına yönelik için Kıyı  Kanunu'nun kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan  arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümlerinden muaf  tutulacak.