Muş"un Yeşilyurt Mahallesi'nde oturan 23 yaşındaki ev kadını Sinem Apak ile Hürriyet Mahallesi'nde fırıncılık yapan 30 yaşındaki Sinan Apak"ı, evliliklerinin ilk yılında ikiz bebek heyecanı sardı. Her ay düzenli olarak kontrole giden Sinem Apak, 18 Temmuz günü erken doğum tanısıyla acil olarak Muş Kadın Doğum Hastanesi'ne kaldırıldı. Sinem Apak, saat 20.20'da ilk bebeğini, saat 20.26'da da ikinci bebeğini sezaryanla dünyaya getirdi. Sezaryeni yapan Kadın Doğum Hastanesi doktorlarından Mustafa Çelik, kız bebeklerdan ilk doğanın 1040, 6 dakika sonra dünyaya gelenin ise 1020 gram olduğunu, ancak solunum yetmezlikleri bulunduğunu söyledi.


TEK KUVÖZ, VAN"DA BULUNDU
Doktorlar, solunum yetmezliği olan ikizler için çevre illerdeki hastanelerde solunum cihazlı boş iki kuvöz aradı. Sadece Van"da Özel Medikal Park Hastanesi "Tek kuvözümüz var" dedi. Bebeklerin ikisinin birden gönderilmesi ve tek kuvöze sırayla girmeleri görüşü Van"daki hastaneye iletildi. Ancak, doktorlar "risk" almayarak tek bebeğin gönderilmesini istedi. Bunun üzerine doktorlar sağlık durumu ikizine göre daha iyi olan Ebrar bebeği Van'a gönderdi.

Ambulansla 223 kilometrelik yolculuğa çıkan Ebrar bebek, Van"da bulunan Özel Medikal Park Hastanesi"nde hemen kuvöze konularak yoğun bakıma alındı. Solunum yetmezliği ortadan kalkan Ebrar"ın kullandığı kuvözün diğer bebek için de kullanılabileceği belirtilerek onun da Van"a gönderilmesini istendi. Ancak, diğer bebek Meryem, daha fazla oksijensizliğe dayanamayarak 19 Temmuz günü saat 08.00"de hayatını kaybetti.

“
VAN"DA OLSAYDIK BEBEKLERİM YAŞIYOR OLACAKTI”
İkizlerinden birinin ölmesine çok üzülen baba Sinan Apak, bebekleri arasında tercih yapmadıklarını belirtti. Muşlu Sinan Apak, şunları söyledi: “Başta Erzurum olmak üzere, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa ve Bingöl"ü aradık. Ancak kuvöz bulamadık. Sadece Van"da bir tane bulunabildi. Doktorlar, ikisini birden göndermeyi teklif ettiler. Ancak, Van"daki hastane risk almak istemedi. Bunun üzerine 2.5 saatlik ambulans yolculuğunu kaldıracak olan Ebrar gönderildi. Meryem için de gece yarısı ambulansla Elazığ"dan ilaç getirttiler. Ama Meryem, ertesi sabah öldü. Ancak, bölgedeki çoğu hastanede solunum cihazı sayısının yetersiz oluşu çok acıdır. Doğum Van"a olsaydı, belki bugün iki bebeğim de yaşıyor olacaktı. Birkaç gün sonra eşim Sinem"i Van"a götüreceğim. Bebeğini ilk kez kucağına alacak. Şimdiden heyecanlanıyoruz.”
“İKİNCİ BEBEĞİ İSTEDİK AMA ÖLMÜŞTܔ
Medikal Park Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesi Doktoru Tülay Akça, “Muş"ta iki bebeğin solunum ihtiyacı olduğunu öğrendik. Biz o an bir kuvöz ve solunum cihazımızın boş olduğunu, sadece bir bebeği kabul edebileceğimizi belirttik. Seçim olayını onlara bıraktık” dedi.

Muş"ta da durumu daha iyi olan bebeğin kendilerine gönderildiğini belirten Dr. Tülay Akça, “Biz bu bebeği gördükten sonra diğer bebeğe yer bulunmadığını öğrenince onu da istedik. Çünkü bu bebek için kullandığımız kuvözü diğeri içinde kullanabilirdik. Ancak bebek Van"a gönderilmeden ölmüştü. Şu anda bizde bulunan bebeğin sağlık durumu kontrol altında. Damardan besliyoruz. Kilo almasını bekliyoruz. Yer sıkıntısını sürekli yaşadığımız bir durum” diye konuştu.


“BEBEK UZUN YOLCULUĞU KALDIRAMAZDI”
Muş Kadın Doğum Hastanesi doktorlarından Mustafa Çelik, iki bebeğin de solunum yetmezliği çektiğini bunun üzerine çevre illerdeki araştırma hastanelerini tek tek telefonla aradığını söyledi. Dr. Çelik, şunları söyledi: “Bölgedeki bütün hastaneleri aradık. Boş kuvöz bulamadık. 00.30'da Bakanlıkla görüştük. Elazığ'da 645 liralık bir ilaç bulduk. Ambulansla bu bu ilacı getirtip, durumu ağır olan bebeğe verdik. Saat 00.45'de Van'daki bir özel hastanede boş kuvöz bulduk. Sağlık durumu daha iyi olan bebeği ambulansla Van"a gönderdik. Diğer ise saat 08.00'de hayatını kaybetti. Bu bebek ağır yolculuğu kaldıramayacak durumdaydı. Onun için göndermedik, zaten Van"da yer de yoktu.” Van'da Ebrar bebeğin başucunda bekleyen dedesi Seracettin Apak da torununun iyileşmesini beklediğini söyledi.


BAKANLIK, MUŞ"A SOLUNUM CİHAZI GÖNDERDİ
Sağlık Bakanlığı, Muş"ta yaşanan dramın ardından sıkıntıyı gidermek için Doğum Hastanesi Başhekimliği'ne iki solunum cihazı (mekanik ventilatör) gönderdi.

Hastaneyle getirilen solunum cihazları, 25 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitesine kurma çalışmalarına başlandı. Başhekim Muhammet Arap, yeni bir hastane olduklarını ve eksiklerini gidermek için büyük bir heyecanla çalıştıklarını bildirdi. Başhekim Muhammet Arap, “Hedefimiz bölgenin tüm ihtiyacına yanıt verecek bir hastanesi olmak” dedi.