Hastanelerdeki usulsüzlüğün üzerine eczanelere yönelik bir denetim projesi başlatıldı. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin ise düzenledikleri kampanyalarda promosyon olarak verdikleri ürünler, bozuk ya da defolu çıkıyor. Ürünlerine sahip çıkmayan firmalar tüketiciyi mağdur ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rehberlik ve Teftiş Başkanı Mustafa Apaydın, Ankara'da geçtiğimiz 8 ay içerisinde 14 hastanede yaptıkları denetimlerde SGK'nın toplam 7 milyon TL'nin üzerinde zarara uğratıldığını tespit ettiklerini söyledi. 2008 yılının ortası ile 2009 yılının ilk ayları arasında yapılan denetimler boyunca, “denetimin psikolojik etkisi” şeklinde nitelendirilecek 125 milyon TL tutarında da SGK'nın tasarrufunun sağlandığını vurgulayan Apaydın, denetimlerin yolsuzlukları önlemede caydırıcılık etkisi yaptığını ifade etti.

İSTANBUL'DA DA DENETİM YAPILACAK

Ankara'da gerçekleştirilen hastahane denetiminin şu anda iki ilde devam ettiğini kaydeden Apaydın, benzer usulsüzlüklere ilişkin İstanbul'daki hastahanelerde de duyumlarının bulunduğunu belirterek, denetimlerini ekim ayından itibaren de İstanbul'da başlatacaklarını kaydetti.

SİSTEMİN AÇIKLARI VAR

Ankara'da gerçekleştirilen hastahane denetimlerinde MEDULA sisteminin açık veren 43 yönünü belirlediklerini vurgulayan Apaydın, usulsüzlük türlerinin neler olduğunu, kurumla sözleşme yapmış bütün özel hastahanelerle ve üniversite hastahaneleriyle paylaştıklarını kaydetti. Apaydın, “Böylelikle hastahane sahip ve mensuplarının hatalarını en aza indirmeyi, iyi niyeti korumayı sağlıyoruz" dedi.

ECZANELERE “RİSK ANALİZİ” ÇALIŞMASI

Hastahanelerdeki usulsüzlüğün tespiti üzerine bir başka denetim projesini de eczanelerle ilgili başlattıklarını söyleyen Apaydın, bu çalışmanın aynı zamanda bir “risk analizi” olduğunu söyledi. Apaydın, “Yani riskli eczaneleri tespit edip, denetimlerimizi bu risk alanları üzerinde yoğunlaştıracağız. Bu da hem devredilen kurumlar tarihinde, hem de kurumumuz tarihinde bir ilk olacak” değerlendirmesi yaptı.


AKARYAKITÇILAR

Dağıtım şirketlerinin rekabet için zaman zaman düzenledikleri cep telefonu, kontör, cumhuriyet altını, çekilişle otomobil, tatil, ütü, tost makinesi, tencere-tava, oyuncak, tıraş köpüğü, havlu ve deterjan gibi promosyon kampanyaları ne müşterileri ne de akaryakıt bayilerini mutlu ediyor. Verilen ürünlerdeki kusurlar, organizasyon bozuklukları, teslimatta yaşanan gecikmeler, müşteri memmuniyetini amaçlayan promosyonun ters etki yapmasına yol açıyor. Promosyon için özel gayret gösterip, bir bayiden ve büyük miktarda akaryakıt alan müşteriler, verilen ürünün kalitesiz ya da bozuk çıkmasıyla hayal kırıklığı yaşadıkları gibi, satış sonrası hizmette karşılaştıkları iletişim sorunları nedeniyle de akaryakıt bayilerinden kopuyor.

3G'Lİ TELEFON HAYAL OLDU

Son dönemin en çok şikayet edilen akaryakıt şirketlerinin başında, başlattığı 3G uyumlu cep telefonu kampanyasıyla BP geliyor. 1.799 puan (litre) karşılığı LG'den 3G özellikli telefon kampanyasını başlatan BP'den telefonu geç verilen, aldıkları telefonlar bozuk çıkan, hatta hiç telefon alamayanlar bile var. Müşteri temsilcilerini arayan tüketiciler, “ne yapalım ürün kalmadı”, “paket kapalıysa, bozuk malda BP'nin ne kusuru var”, “tamirciye gidin” gibi ciddiyetten uzak açıklamalarla karşılaşıyor. Çaresizlikten tüketici derneklerine, sikayetvar.com gibi internet sitelerine bile müracaat eden müşteriler, BP'nin hediye ürün vaadini yerine getirmediğini belirtiyor.

AKARYAKIT FİYATLARINI DÜŞÜRÜN

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Türkiye'de promosyon olarak verilen ürünlerin beş para etmeyecek, piyasada gitmeyecek, defolu, imalat hatası olan ürünler olduğunu söyledi. Müşterilerin muhatap bulamamaktan şikayetçi olduklarını anlatan Kaya, bunu Sanayi Bakanlığı'nın denetim eksikliğine bağladı. Kaya, “Akaryakıt istasyonları promosyon yapacaklarına, akaryakıtın fiyatını düşürsün, kalitesini artırsın” dedi. / yenişafak