Aydın Tarım İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının hayvanlardan insanlara geçebilen bir özelliğe sahip olduğunu belirtti. Ünal, hastalığın görüldüğü iller başta olmak üzere tüm illerde kene mücadelesinin yürütüldüğünü kaydetti.
Keneyle mücadele kapsamında Aydın İl Tarım Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik olarak gerek barınak, gerekse hayvanlarda alınacak önlemler konusunda başta köy muhtarları olmak üzere bilgilendirme çalışmaları sürmekte olduğuna işaret eden İl Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, “Bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışılmakta. 2009 yılında İl Tarım Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünce Aydın merkez ilçede riskli görülen 17 köyün yanı sıra, Çine"de 150 litre, Söke"de 90 litre kene ilacı dağıtıldı. Ayrıca, ihalesi yapılan 4 bin 750 litre kene ilacının gelmesiyle birlikte riskli görülen köylerdeki ilaçlama çalışmalarına devam edilecektir” dedi.
Kenelerin hayvan ve insanların kanlarını emerek beslendiğine ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabildiğine işaret eden Hasan Ünal, “KKKA virüsü genellikle insanlara, hayvanlardan Hyalomma cinsi keneler aracılığı ile bulaşan bir enfeksiyondur. Virüs, sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlarda tespit edilmiştir. Güney Doğu Avrupa ile Güney Afrika arasında göç eden göçmen kuşlar üzerinde bulunabildiği belirlenmiştir. Virüs, sığır ve koyun gibi Hyalomma keneleri için konakçı olan hayvanlarda belirtisiz enfeksiyon ve bir hafta kadar süren geçici viremi oluşturmasına rağmen insanlarda hastalığa neden olmakta ve kısa süre içerisinde herhangi bir tedavi yoluna gidilmediği taktirde ölümlere sebep olmaktadır. İnsanlar virüsü ya enfekte kenelerin ısırması sonucu yada viremik hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokulara temas ile almaktadır” diye konuştu.
Kenelerden korunmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Ünal, şunları söyledi: “Keneler uçmaz, sıçramaz. Ağaçlardan üzerinize düşme ihtimali zayıftır. Yani kene yerdedir. Bu nedenle uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşmayın. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler repellent olarak bilinen böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Açık renk kıyafetler giyin ki üzerinize herhangi bir kene geldiğinde görebilesiniz. Açık araziye çıktığınızda yada pikniğe gittiğinizde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edip uzun kollu giyininiz; pantolonunuzu çorapların içine sokunuz, kapalı ayakkabı giyiniz. Eve döndüğünüzde kendinizi, çocuklarınızı hatta evde beslediğiniz hayvanlarınızı kene yönünden kontrol ediniz. Kene kan emerken acı vermez. Bu nedenle var ise sizin bulmanız gerekir. Hayvanlarınızı kenelerden nasıl koruyacağınız konusunda veteriner hekimlerden bilgi alınız”
Vatandaşlara üzerlerinde kene bulmaları halinde dikkatli olmaları konusunda uyaran Ünal, “Sakin olunuz. Bu noktada önemli olan keneyi uygun bir şekilde uzaklaştırmaktır. Bunun için de en uygun yol, keneye dokunmadan en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmektir. Çünkü kenenin cımbız benzeri bir aletle deriye en yakın noktasından, yani ağız parçasından kavranması ve ezilip parçalanmadan yavaşça çekilmesi gerekmektedir. Kenenin parçalanması halinde vücudundaki sıvıda bulunan virüs, kana karışabilir. Keneyi vücuttan uzaklaştırmak için alkol, kolonya, oje, gaz, petrol ürünleri vb. kullanmayın. Bu maddeleri kullanırsanız virüsü alma riskiniz artar. Çünkü kene refleks olarak tükürüğünü bırakabilir. Unutmayın Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak bilinen hastalık insanlarda ölümlere neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.