'Ucuz kredilerle bizi ele geçirmeye çalışıyorlar' şeklindeki şehir efsaneleriyle sürekli Meclis'in gündemine geldiklerini söyleyen Çağlar, 'Çok uygun bir yatırım bulsak bile, soru işaretiyle bakıyoruz' diye konuştu

Balkanlar'da Bosna, Kosova, Arnavutluk ve Bulgaristan'da büyümeyi hedefleyen Ziraat Bankası, Yunanistan konusunda ise tedirgin. Yunanistan'da Atina, Gümilcine ve İskeçe şubeleri ile hizmet veren Ziraat Bankası'nın her gün neredeyse Yunan Parlamentosu'nda sorgulanır hale geldiğinden yakınan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Biz gidip orada bir Yunan bankasını satın alsak, Yunanlıların gelip Türkiye'deki Finansbank'ı satın almaları kadar hüsnü kabul görmeyeceğimiz endişesini taşıyoruz. Dolayısıyla bugün Yunanistan'da çok uygun, kafamıza da yatabilecek, 'biz bunu tolere edebiliriz ve buradan da para kazınırız' diyebileceğimiz bir yatırım dahi olsa soru işaretiyle bakıyoruz' dedi.

Geçen hafta Erbil şubesi açılışı sonrasında bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Can Akın Çağlar, sektörün 2010 yılındaki kredi artışının yüzde 34 iken, bunun Ziraat'te yüzde 57 civarında olduğunu söyledi. Çağlar, şu anda sektörün en çok TL kredi kullandıran bankası olduklarını, sektörün yukarıdan aşağıya bütün kredi kalemlerine bakıldığında 3. sıraya geldiklerini ifade etti. Çağlar, özel bankaların kredi büyümesinde 'biz frene basıyoruz, ama kamu bankalarına bakmak lazım' şeklindeki eleştirilerine ilişkin ise, 'Hayır, o eleştiride hiç payımız yok. Çünkü sektör yüzde 4,6 büyürken, biz 1,9 küçüldük'' görüşünü savundu.

ÜÇÜ KIZILAY'IN 10'DA BİRİ EDİYOR
KOSOVA'da Prizren ve Priştina olmak üzere 2 şube açmaya karar verdiklerini açıklayan Çağlar, Yunanistan'daki durumdan ise rahatsız. Yunanistan'da Atina, Gümilcine ve İskeçe şubeleriyle hizmet veren bankanın her gün Yunan Parlamentosu'nda sorgulanır hale geldiğinden yakınan Çağlar, 'Buradaki 'şeker sektörünü ele geçirmek istiyorlar' diye Meclis'e soru önergesi veriyorlar. Oradaki 3 tane varlığımız 'bütün ucuz kredilerle Yunanlıların topraklarına el koymak istiyorlar' gibi onlarca şehir efsaneleriyle sürekli Meclis'te gündem konusu ediliyor. Atina, Gümülcine, İskeçe'yi toplasanız, aktif büyüklüğü olarak Kızılay'daki bir şubenin onda biri kadar büyüklüğe ulaşmış bir yerden tedirgin oluyorlar' dedi.

SORU İŞARETLERİ VAR
ZİRAAT Bankası'nın ilk defa 46 yıl önce yurtdışına açıldığını belirten Can Akın Çağlar, 'O günden bugüne 17 ülkeye gitmişiz. Stratejimiz şube açmaktı ama artık bankalar satın almak olabilir' dedi. Yurtdışında yasal statü, hareket kabiliyetleri gibi kısıtlayıcı tedbirler bulunduğuna değinen Çağlar, ''Mesela Yunanistan'a çok ilgi duyduk. Şube açıp, banka da alabiliriz diye... Ama bizim oradaki varlığımız, her gün neredeyse Yunan Parlamentosu'nda sorgulanır hale geldi. Biz gidip orada bir Yunan bankasını satın alsak, Yunanlıların gelip Türkiye'deki Finansbank'ı satın almaları kadar hüsnü kabul görmeyeceğimiz endişesini taşıyoruz. Bugün Yunanistan'da çok uygun, 'biz bunu tolere edebiliriz ve buradan da para kazınırız' diyebileceğimiz bir yatırım dahi olsa soru işaretiyle bakıyoruz' diye konuştu.

FRENE BASTIK, KUSURA BAKMA DİYEMEYİZ
ÇAĞLAR, kredilerde frene basma tartışmasına ilişkin de şunları söyledi: 'Sokakta gördüğünüz her 4 kişiden birinin ihtiyaç kredisini Ziraat Bankası olarak biz kullandırıyoruz. Dolayısıyla bireysel müşteriyi durdurmak, diğer kredileri durdurmaktan çok daha zor. Konut kredisi almışsınız, şimdi araba kredisine geldiniz. 'Kardeşim kusura bakma, frene basıyoruz, arabanı git başka yerden al' deme şansımız yok. Ama ticari kredilerde pazarlamayı biraz yavaşlattığınız zaman, orada sistem zaten kendiliğinden yavaşlayabiliyor.'

Halkbank şubelerini devralacak
ALMANYA'da 47 yıldır faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Çağlar, 'Bundan sonraki süreçte ne yapacağız derseniz... Halkbank orada 3 tane finansal hizmet şubesini kapatma niyetinde. Belki Halkbank'ın bu şubelerini devralacağız. Onun görüşmelerini yapıyoruz. Bizimki Almanya'da kurulu bir Alman bankası. Her türlü yetkiye sahip. Oradaki bütün finansal enstrümanları kullanabilecek bir banka. Dolayısıyla bizim oradaki varlığımız, biraz daha uygun bulduğumuz lokasyonlarda büyümek şeklindeydi. Halkbank da 'biz artık burada olalım istemiyoruz' deyince, onların şubelerini almak için görüşme yapıyoruz. Herhalde bugün yarın netleşir' dedi.