Eda : Varis nedir? Neden oluşur ?

Cafer ABBASOĞLU : Varis,hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir hastalıktır.Bazen genetik olabiliyor.Hanımlarda hormonal durumlardan dolayı olabiliyor.Yani,göğüsteki kist yada troide bağlı olabiliyor.İnce kılcal damar şeklinde başlangıcı olur.Zamanla genişler ve kıvrılarak makarna şeklini alır.Böyle durumlarda bacaklarda kramp,ağrı,yanma ve diz altında özellikle ayak bileklerinde şişme olur.Varis,bacaklarda ki bir basınç hastalığıdır.Varis 7’den 70’e herkesde görülebilir.Bazen de doğumsal varis olabiliyor.

Varis tedavi edilmezse açık yaralar oluşur...

Eda : Varis’in vücuda herhangi bir zararı var mı ?

Cafer ABBASOĞLU : Derin toplar damarları genişletmiş oluyor.Bacakta ağrı ve kramp oluşur.İleri ki dönemlerde pıhtı atabilir.Akciğer tıkanıklığı olabilir.Ani ölümlere neden olur.Tedavi edilmezse ayak bileğinde renk değişimi olur.Kahverengi yada siyah olur.Ayak bileği çatlamaya başlayarak açık yaralar oluşuyor.

Varis meslek hastalığıdır...

Eda : Varis hamilelerde mi daha çok görülür ?

Cafer ABBASOĞLU : Hamilelikte daha yoğun oluyor.Planlı hamilelik geçirmek isteyenler öncelikle tedavi edilmeliler.Hamilelik esnesında varis hastalığı artış gösterir.Bacaklar şişer.Bacakta bulunan temiz olmayan kan bebeğe de zarar verir.Varis,hamilelik esnasında oluştuysa,varis çorabı ile bacaktaki basınc azaltılıyor ve hamileik sonrasında cilt eski haline rahatça dönebiliyor.Varis çorabı bacaktaki damarların fazla şişmesini engelliyor.Varis,birazda meslek hastalığıdır.Öğretmenler,hemşireler,garsonlar..vb gibi ayakta duran kişiler daha çok bu hastalıkla karşı karşıya kalabiliyor.

Varis,ani ölümlere sebebiyet verir...

Eda : Kişi de varis yoksa bile hamilelikte emboli atma riski var mı ?

Cafer ABBASOĞLU : Çok sık olmamakla bereber tabi ki vardır.Kişi hamileliğinde uzun süre yattıysa yada uzun yürüyüşlere maruz kaldıysa,o sırada bacaktaki kan göllenir ve pıhtılaşır.Şişme,kızarma ve şiddetli ağrılar oluşur.Bu durumda kişi hayati tehlike taşır.Bazen yukarı yürüyerek akciğeri tıkayarak ölümlere sebebiyet verir.

Varis ağaca benzer...

Eda : Sklerotrapi nasıl bir tedavi yöntemidir ?

Cafer ABBASOĞLU : Varis,ağaca benzer. Üç türlü tedavi şekli vardır.Bir ağaç gibidir.Dal,kök ve gövde tedavisidir.Bacaklardaki damarın köklerinde bir yetmezlik varsa kök tedavisi yapmak gerekir.Gövdesinde yetmezlik varsa gövde tedavisi uygulanır.Bazen de yüzeysel olan varisler vardır,bunlar ince kılcal damar şeklindedir.Kendini tekrarlamaz. Sklerotrapi de dal tedavisidir.Eğer,hasta da tekrarlama varsa,kökünde problem var demektir.Sklerotrapi’de ilaç tedavisi uygulanabilir.Yani,bazı ilaçları ince iğne ile yüzeyde ki damarların içine verme olayıdır.10-15 dk kadar sürer.Böylelikle yüzeyde ki damarlar açılır.Bunun dışında çorap tedavisi verilebilir.Bazende yüzeye lazer tedavisi uyguluyoruz.

Spor yap,varisden korun...

Eda : Varisden korunmak için neler yapmak gerekir ?

Cafer ABBASOĞLU : Kilo zararlıdır.Şeker ve tuzdan uzak durmak gerekir.Yürüyüş en iyi spordur.Şeker hastaları ilaçlarını düzenli almalı.Tansiyon hastaları düzenli olarak ölçüm yaptırmalılar.Gençler bacaklarındaki damarlara iyi bakmalılar.Sürekli spor yapıp dengeli beslensinler ki ileri dönemlerde damarsal yönden sıkıntı yaşamasınlar.