VARAN 12: İHALEYE KATILACAK BAŞKA FİRMAYI ENGELLEMİŞLER
Efeler Belediyesi’nin arazisine inşa edilen La Perla inşaatla ilgili skandal gelişmelerin ardı arkası bitmiyor. İhaleye girmek isteyen Diyarbakırlı bir firmanın ihaleye girmesinin yapılan görüşmeler sonrasında engellendiği ortaya çıktı. Hukukçular, ihale sırasında bu hamlenin ihaleye fesat suçu oluşturduğunu savunuyor.
Fatih Atay’ın başkanlık yaptığı dönemde, müteahhit Türker Arabacıoğlu ile ihale sözleşmesini imzalamadan önce nakit para istendiği ve paranın çantada alındığını duyurmuştuk. Türker Arabacıoğlu’ndan ödemeyi almadan sözleşmeyi imzalamayacağı mesajını İyi Partili meclis üyesi Turgay Akgüller vasıtasıyla ilettiği öğrenilen Fatih Atay’ın, ödemeyi almak üzere de belediye şirket müdürü Levent Uygun ve özel kalem personeli Yağız Usta’yı görevlendirdiği ve bu isimlere çanta içerisinde nakit olarak 500 bin dolar teslim edildiği haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
DÜKKANLAR KİMLERE GİTTİ?
Hakkında şayialarla anılan belediye arazisindeki ihale kapsamında, müteahhit Türker Arabacıoğlu’nun La Perla’daki sağ köşedeki dükkanı, kredi ve yargı ayağındaki işlerinden kendisine yardımcı olduğu öğrenilen M.G. adındaki mülkiye müfettişine verdiği öğrenildi. M.G.’nin AK Parti’de güçlü bağlantıları olduğu ve Arabacıoğlu’na da Vakıfbank’taki kredisinde ciddi destek sağlattığı konuşuluyor.
Arabacıoğlu’nun inşaatın sol köşesindeki en değerli dükkanı da dönemin belediye başkanı Fatih Atay’a verdiği gelen bilgiler arasında. İhaleyi yakından takip eden kaynakların iddiasına göre, Fatih Atay’ın dükkan pazarlığını kuyumcu bir isim üzerinden yaptığı da ulaşan bilgiler arasında.
İMAR DURUMU KONUT DEĞİL, TİCARİ
Zaman zaman kamuoyunda tartışmalara sebep olan inşaatın imar planının da konut değil, ticari imarlı olduğu belgeyle tekrar ortaya çıktı.
Konut olarak pazarlanmaya çalışılan proje için, belediyenin planında şu şekilde not düşüldüğü görüldü:
“Önerilen uygulama imar planında alan ticaret alanı olarak belirlenmiştir. Komşu parselde bulunan Belediye Hizmet Alanı ile oluşturulacak uygulamalarda açık kapalı alan dengesi sağlanacaktır. Alanın yeni kullanımı ile alan cazibe merkezi olacaktır. Belirlenen yeni kullanım ile alanda iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu veya özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapılar yapılabilecektir. Hazırlanan plan teklifi ile söz konusu alan uygulama kolaylığı sağlanması ve kullanımların çeşitlendirilmesi açısından, belediye hizmet alanından ticaret alanına dönüştürülerek bu doğrultuda 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği yapılmıştır.”
İHALEYE KATILACAK BAŞKA FİRMAYI ENGELLEMİŞLER
Öte yandan, Aydınpost’un ulaştığı kaynaklara göre, Efeler Belediyesi’nin arazisi olan GİMA AVM alanındaki inşaat ihalesine katılmak isteyen Diyarbakırlı bir firmanın da engellendiği ortaya çıktı.
İhaleye sadece Arabacıoğlu’nun girmesi için firmayla görüşme yapıldığı, görüşmeleri de müteahhit Türker Arabacıoğlu ile mülkiye müfettişi M.G.’nin akrabası olarak kendisini tanıtan eski gardiyan Taner Yağcı’nın yaptığı öğrenildi.
Yapılan görüşmelerden Fatih Atay’ın da onayı ve bilgisi olduğu bildirilirken, Diyarbakırlı Akçadağ İnşaat Ltd. Şti.’nin ihale dosyası aldıktan sonra ihaleye girmekten vazgeçtiği bildirildi. Hukukçular, ihale sırasında bu hamlenin ihaleye fesat suçu oluşturduğunu savunuyor.
Peki, ihaleye fesat karıştırma suçunun içeriği nedir?
İhaleye fesat karıştırma suçu, aşağıda sayılan hallerde işlenmiş sayılır:
a. Hileli davranışlarla;
- İhaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye veya ihale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellemek,
- İhaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturur.
b. Hileli bir davranış ile yapılmamış olmasa bile;
- Tekliflerle ilgili olup da ihale mevzuatına veya şartnamelere göre gizli tutulması gereken bilgilere başkalarının ulaşmasını sağlamak,
- Cebir veya tehdit kullanmak suretiyle ya da hukuka aykırı diğer davranışlarla, ihaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye, ihale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellemek,
- İhaleye katılmak isteyen veya katılan kişilerin ihale şartlarını ve özellikle fiyatı etkilemek için aralarında açık veya gizli anlaşma yapmaları, yine ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturur. (Bkz: Türk Ceza Kanunu’nun İhaleye Fesat Karıştırma başlıklı 235. maddesi)
İhaleye fesat karıştırma suçunun cezası nedir? İhaleye fesat karıştıran kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İhaleye fesat karıştırma suçunun; cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi hâlinde, temel cezanın alt sınırı beş yıldan az olamaz.
İhaleye fesat karıştırma suçu işlenmesi sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmemiş ise fail hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Bkz: Türk Ceza Kanunu’nun İhaleye Fesat Karıştırma başlıklı 235. maddesi)