Sıcakların 40 dereceyi bulduğu Şanlıurfa'da çadır kentlerde yaşayan mülteciler, sıcaktan korunmak için kendilerine dağıtılan vantilatörleri klimaya dönüştürerek çadırlarını serin tutmaya çalışıyorlar. Mülteciler, öncelikle vantilatörün başlık kısmına dört köşeli bir sandık yapıyor, daha sonra üç tarafını pamuk hararıyla çeviriyor. Bu işlemden sonra klimayı oturtacak bir sehpa ve cihaza da bir damacana monte ediliyor.

Damacananın ucuna bağlanan hortum iki santim aralıklarla delinerek çepeçevre cihaza sarılıyor. Damacananın suyunu açınca eşit aralıklarla sular pamuk çuvalına damlamaya başlıyor. Vantilatör çalışmaya başlayınca ıslanan pamuk çuvalının ıslaklığı içeriye serin bir hava gelmesini sağlıyor. Çadır kentin nerdeyse tamamında yapılan bu icat ile Suriyeli mülteciler serinlemeye çalışıyor.

Çadır kentteki 9 nolu mahalle sakinlerinden 5 çocuk babası İsmail el İbrahim, aşırı sıcaklardan bu şekilde korunduklarını dile getirerek, "Gördüğünüz gibi vantilatöre önce bir sandık yaparak yerleştirdik. Daha sonra üzerine bir damacana yerleştirdik. Damacana ucuna bir hortum yerleştirerek, üsten aşağıya doğru suyun süzülmesini sağladık. Bu şekilde aşağıya sızan su vantilatörün havayı içeriye çekmesiyle içeriye serin havanın gelmesini sağladık. 40 derecelik sıcaklığı 15-20 dereceye kadar düşürdük. Ne yapalım hava sıcak ve çocuklar dayanmıyor. Bu şekille çocuklarımızı serinleterek rahatlattık" dedi.