Özel bir kanalda yayınlanan 'Kurtlar Vadisi Pusu'nun Polat'ı Necati Şaşmaz, dün akşam önce basın mensupları ile bir aya geldi, ardından da 'Kurtlar Vadisi Pusu' dizisini Vanlılarla birlikte izledi.

Gültepe ailesini ziyaret etmek için 3 günden beri Van'da bulunan Necati Şaşmaz ve rol arkadaşı Cahit Kayaoğlu, dün akşam aile dostu Şaban Gültepe'nin evinde 'Kurtlar Vadisi Pusu' dizisini Vanlılarla izledi. İlk önce basın mensupları ile bir araya gelen Şaşmaz ve Kayaoğlu, Van'da bulunmaları ve dizi hakkındaki soruları cevapladı. Uzun yıllardan beri Gültepeler ile aile dostu olduklarını ve diziden arta kalan zaman içerisinde ziyaret için Van'a geldiğini ifade eden Şaşmaz, Van'da bulunmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Dizinin özet bölümü televizyonda yayınlanırken basın mensuplarının sorularına cevap veren Şaşmaz, 'Kurtlar Vadisi Filistin' filminden zarar ettiklerini söyledi. Şaşmaz, bu filmi yapmaktan kendi adına ve şirket adına çok memnun olduklarını ifade ederek, "Çünkü biz bir yaraya parmak bastık. Biz insanlığın, mazlumun yanında olmaya gönül vermiş bir ekibiz. Zamanında 'Kurtlar Vadisi Irak'la da bunu yaptık. 'Kurtlar Vadisi Filistin'le de bunu yapmak için aynı çabayı sarf ettik.

Dolayısıyla çok güzel bir film olduğuna inanıyorum. Orayı bir nebze olsun insanlığa duyurabildiğimize seviniyoruz. Ama tabii ki birçok insan tarafından bundan nemalandığımız söylentilerini duymaya başladık. Buna çok üzülmüştüm. Yani bu ezilmiş halkı anlatırken, 'Sen bundan faydalanıyorsun, çıkar elde ediyorsun' gibi söylenmişti. Bir taraftan Allah'a şükrediyorum ki zarar ettik. Ben yine de gurur duyuyorum böyle bir filmi arşivimize koyduğumuz için. Bu lafları bize söyleyenler utansınlar.

Biz bu filmden kar etmedik. Türkiye'de birçok film yapılıyor. Biz de komedi yapabiliriz. Ama biz yaraya parmak basmayı tercih ettik. Bizim amacımız ve niyetimiz bellidir. Sevgi, kardeşlik üzerine kurulmuş bir şirketiz. Başka şeyler yaparak da biz kazancımızı yine yaparız ama önemli olan yaptığını güzel bir şekilde yapmak. Onu da yaptığımız için çok mutluyuz" dedi.

"FİLME BAŞLADIK, HER YERDE ŞİDDETE YER VERİLMEYE BAŞLANDI"

'Kurtlar Vadisi Irak' filmini yapmaya başladıkları güne kadar hiçbir yerde "şiddet" kelimesinin olmadığını ifade eden Şaşmaz, "O gün bütün medyada sanki bir yerlerden emir alışmışçasına her gün inanılmaz bir şekilde, 'Şu adam buna özendi, Kurtlar Vadisi'ne özendi, bunu yaptı' denildi. Ben bu soruya cevap bile vermiyordum ki o zamanlar. Hani duvara çamur atarsın da izi kalır. Öyle bir bilinç oluşturma çabası idi. İnsanın kafasında bilinçlendirme, şiddet oluşturma direktifi gelmiş ve onu yapıyordu o zamanki kalemşorlar. Sonrasında biz bunu aşmak için mücadele ettik. Yani bizim dizimizde şiddetin yeri olmadığını, her dizide olduğu kadar olduğunu, diğer dizilerden daha özenli olduğunu göstermek için çaba sarf ettik ve bunu da başarı ile yaptık" dedi.

"UYUŞTURUCUNUN İNSANI NE KADAR KÖTÜ ETKİLEDİĞİNİ ANLATABİLMEK İÇİN MEMATİ GİBİ BİR KARAKTERİ GÖSTERDİK"

Kendilerinden öncesinde kuralların olmadığını ifade eden Şaşmaz, "Bir örnek verirsem, bir dizide sigara içilmemesi kuralı yoktu. Bizim dizimizle birlikte bütün dizilerde sigara içiliyordu. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bize uyarı gönderdi. Bizim önümüzde örnek olmadığı için biz elbetteki hatalar yaptık ama bizim önümüzde bizim kadar izlenen dizi yoktu. Bizim dizi kadar çok aksiyonlu, çok beğenilen ve fanları olan bir dizi yoktu. Biz uyarıları milletimizden, RTÜK'ten ve diğer yerlerden alarak bunları çok güzel onardık. Ama bizim onarmamız hiçbir şeye yetmedi çünkü onlar, o bahsettiğim kesim 'şiddet' demeyi hep tercih etti, yapıştırdı.

Bu aslında 'Kurtlar Vadisi Pusu'yu seven insanların da bu söylemlere sessiz kalmasına yol açtı. Halbuki içeriğine baktığın zaman sevgi dolu bir dizi olduğunu şöyle anlıyorsunuz. Oradaki aşk, dünyada anlatılmış bir aşk değildir. Mesela Elif ile Polat'ın aşkı, Ömer babanın sohbetleri anlatılabilecek şeyler değildir. O ritüeller, o güzellikler güzeli öğütler. Biz aslında çok
güzel örnekler verdik. Uyuşturucunun insanı ne kadar kötü etkilediğini anlatabilmek için Memati gibi bir karakteri gösterdik. Bunu herkes ailesinde yaşadı, hissetti. Çünkü canları kadar sevdiği bir oyuncu idi Memati.

Dolayısı ile bunu belgesel yapsaydınız bu kadar insanı etkileyemeyecekti. Ama burada o insanlar çok etkilendiler. Bunun gibi yüzlerce olumlu güzellikler anlattık. Bunlar hep göz ardı edildi. Bize yapıştırılan yafta şiddet ve sonra başka başka yaftalar denediler. Çünkü hiçbiri tutmadı. Biz doğruyu, "Ne olursan ol birbirimizi sevelim", Dünya kimseye kalmaz" sözünü şiar edindiğimiz için kimseyi incitmek, kırmak değil niyetimiz. Niyetimiz halis olduğu için bu millet bizi anladı ve bağrına bastı diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Şaşmaz ve Kayaoğlu Vanlılarla birlikte diziyi izledi.