Uğur DÜNDAR/Hatice DEMİRCAN Hürriyet

Bir yıl kadar önce 9 kurşunla vurulan Ahmet Bayram, ölmeden önce, "Beni Heco ile Kemo vurdu" demiş, eski milletvekili Mustafa Bayram"ın oğulları Hecer ve Kemal tutuklanmıştı. O dönemin Van Cumhuriyet Savcısı O.M."ye, bu davanın hakimlerine rüşvet verilmesine aracılık etmekten, meslekten ihraçtan önceki en ağır cezalar verildi.

VAN"da "ikinci yargı skandalı" olarak değerlendirilen gelişmeler, yaklaşık bir yıl önce, Ahmet Bayram"ın dokuz el ateş edilerek öldürülmesiyle başladı. Bayram"ın ölmeden önce, "Beni Heco ile Kemo vurdu" demesi üzerine polis, Mustafa Bayram"ın oğulları Hecer ve Kemal Bayram"ı gözaltına aldı. Hakkında uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet, devlete karşı isyan, suç örgütü kurmak ve yönetmek gibi suçlamalar bulunan eski milletvekili Mustafa Bayram"ın iki oğlu, 7 Kasım 2006"da tutuklandı. Tasarlayarak adam öldürme suçundan tutuklanan Hecer Bayram, Edremit eski belediye başkanıydı. Tutuklu Bayram kardeşler Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yargılanırken, maktul Ahmet Bayram"ın ailesi, mahkemeye dilekçe verdi.

AİLE NAKİL İSTEDİ

Davacılar, "Bayram Aşireti"nin Van"da etki ve baskısı var" iddiasıyla, davanın batı illerinde bir mahkemede görülmesini talep ettiler. O tarihteki Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, emniyet ve jandarmayla görüşmeleri sonrası, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi"ne gönderdiği bir yazıyla "Bayram davasının Van"da görülmesinin, kamu düzeni açısından tehlike oluşturduğu kanaatine varıldığını" bildirdi.

SAVCI ARAYA GİRDİ

Van Cumhuriyet Savcısı O.M. ise, üç sayfalık bir dilekçeyle, davanın başka bir kente nakline karşı çıktı, sanık Bayram kardeşlerin tahliyesini talep etti. Bu talep reddedilirken, Adalet Bakanlığı"na gelen bir ihbarda O.M."nin çıkar ilişkisine girdiği kişiler adına davaya bakan iki hakime rüşvet teklif ettiği iddia edildi. Hakimlerin reddettiği iddia üzerine Adalet Bakanlığı, savcı O.M. hakkında disiplin soruşturması başlattı. Van"a gelen Adalet Bakanlığı müfettişlerinin soruşturması sonucu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, meslekten ihraçtan önceki en ağır cezayı vererek, savcı O.M."nin görev yerini değiştirdi.

İDDİALARI REDDETTİ

Savcı O.M."den, disiplin soruşturması sürerken son savunması istendi. Bakanlık, ayrıca 2 Kasım 2007"de savcının yargılanmasına izin vererek, dosyasını Van"a en yakın Ağır Ceza Mahkemesi"nin bulunduğu yer olan Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı"na gönderdi. Halen Mardin"de görevli bulunan Savcı O.M. ise, iddiaları reddederek şunları söyledi: "Yürüyen bir dava var, ben nasıl konuşabilirim? Benim söyleyebileceğim hiçbir şey yok. Dava dosyasını incelerseniz ne olduğunu görürsünüz. Biz davayla ilgili olarak görüşümüzü bildirmişizdir, o çok rutin bir şeydir."

Emniyet"i bastılar

MUSTAFA Bayram ve bazı aile mensupları, daha önce de Van Emniyet Müdürlüğü"ne yaptıkları baskınla gündeme gelmişlerdi. Malatya Emniyet Müdürlüğü narkotik polislerince uyuşturucu satışı yaparken gözaltına alınan Mustafa Bayram"ın oğlu Hamit Bayram ve şoförü, getirildikleri Van Emniyet Müdürlüğü"ne yapılan baskınla kaçırılmışlardı. Skandalın ardından Mustafa Bayram tutuklanmış, dönemin Emniyet Müdürü ve Valisi"nin tayinleri çıkmıştı. Mustafa Bayram ve oğulları ile baskına katılan diğer aile üyeleri hakkında açılan dava ise, kamu güvenliği gerekçesiyle Van"dan İzmir"e alınmıştı.