Büyük bir sürüngen benzeri, uzun boyunlu ve uzun kuyruklu olduğu anlatılan Mokele-mbembe'nin, otçul olmasına rağmen, insanlar yaklaşırsa saldırgan olduğu iddia ediliyor. Bazıları, yaratığın filleri öldürmek için kullandığı tek boynuzu olduğunu söylüyorlar.

Chicago Üniversitesi'nden emekli biyolog Dr Roy Mackal, esrarengiz canavarı bulmak için 1980'lerde geniş Likuala bataklığı ve pigmelerin yaşadığı yağmur ormanları bölgesine iki ayrı keşif gezisi düzenlemiş, ancak bir sonuç alınamamış.

Birçok Batılı kaşif yıllar içinde bu bölgeye gelip canavarı aramasına ve buraya 50'den fazla keşif seferi düzenlenmesine karşın hiçbir bilimsel kanıt bulunamamış. Ancak, bir Fransız misyoner 1776'da büyük pençe benzeri bir ayak izinin kaydını tutmuş.

Tek fotoğraf görüntüsünden de hiçbir şey anlaşılmamasına karşın, yıllardır görgü tanıklarının anlatıklarının ardı arkası kesilmiyor.

Canavarın 5 km genişliğindeki Tele gölünde sudan çıkıp kendilerini kovaladığını ve ölmemek için kayığın küreklerine asılıp kaçtıklarını anlatan bir görgü tanığının yanı sıra, bölgede faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunda 10 yılı aşkın süredir çalışan Paul Ohlin, bölge halkının canavarın varlığından hiçbir şüphesi bulunmadığını söylüyor.

İnsanların gece kamp ateşinde otururken Mokele-mbembe'den bahsettiklerini ve bunun günlük yaşamda bir gerçek olduğunu belirten STK çalışanı Ohlin, aynı zamanda bölge insanının bu yaratıkla "ruhsal bağlantısına ve mistik ilişkisine" vurgu yapıyor.