Erciş ilçesinde meydana gelen depremin ardından Van gölü geri çekilmeye başlandı. Van gölünde bulunan çamurlu bataklıklar suyu çekilmesi ile dışarıda kaldı. Daha önce kayıklarla gidilen Van kalesine artık insanlar yürüyerek gidebiliyor. Vatandaşlar Gölün boşalmasını endişe ile izliyor. Daha önce kış mevsiminde su altında kaldığı için Afet müdürlüğünce oturma izni verilmeyen evler şuanda sudan çok uzakta.
 
Van gölün yaklaşık 30 ile 40 metre arasında çekildiğini belirten Şerefattin Avcıbaşı "Deprem'den sonra biz burada büyük bir acı yaşadık. Baya cenazemiz oldu onun için tüm Müslümanların başı sağolsun. Deprem çok acı bir şeydi, Şimdi depremden sonra Van gölünde 30 ile 40 metre arasında bir çekilme var. Van gülün daha önceki seviyesi yerleşim yerlerin yakınındayken şuanda aşağıda inmiş bataklık ortaya çıkmış. Bizim gözlemlediğimiz kadarı ile suyun çekilmesi yaklaşık 30 ile 40 metre arasında. 10 sene önce Gölün kenarında bulunan evler bu mevsimde gölün içinde kalıyordu. Daha önce o evlerin içinde oturulamaz denildi. Yetkililer o evlerin taşınması için çalışma başlattı. Ama şuan su o evlerden çok geri gitmiş. Bizim daha çok eski bir kalemiz var suyun ortasındaydı daha önce kayıklarla kaleye geçiliyordu şuanda yürüyerek gidilebiliyor. Endişeliyiz çünkü bu suyun bu kadar geri çekilmesi ile ilgili hiçbir yerden bilgi edinemedik. Bu gölün bu şekilde geri çekilmesiyle ikinci bir fay hattının olup olmadığını bilmiyoruz."dedi.
 
Van gölün çekilmesi ile ortaya çıkan bataklıkta çatlaklar oluşmaya başladı. Öte yandan Van gölü kenarında çalışmalarını sürdüren Kadastro ekipleri GPS cihazları ile yeni parsel ve alan çalışmaları başlattılar.