Şehirde yaşanan huzursuz bekleyişe bir de şehir ekonomisinin ciddi anlamda yara almasının eklenmesiyle halk zor günler yaşıyor.

1-2 Aralık tarihlerinde Van’a giderek birtakım incelemelerde bulunan Şükrü Alkan başkanlığındaki İGİAD Yönetim Kurulu üyeleri, Van Valisi Münir Karaloğlu ile ve şehirde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerde bulundular. Van merkezde ve Erçiş’te incelemelerde bulunan heyet, depremzedeleri ziyaret ederek onların dertlerine ortak oldu. Ayrıca çadır kenti gezen heyet tek tek dolaşarak depremzedelere yardımlarda bulundu.

Kış bu çadırlarla geçirilemez

Şehirdeki incelemeleri ardından açıklama yapan İGİAD Başkanı Şükrü Alkan, kış şartlarına uygun olmayan çadırların ciddi bir şekilde barınma ve ısınma sorunu ortaya çıkardığına dikkat çekti: “Barınma ve asli ihtiyaçlar konusunda ciddi sorunlar var. Çadırlar insanları kışın sağundan korumuyor. Bu yönüyle çadırlar fonksiyonlarını icra etmiyor. Kış için acil olarak depremzedelerin barınma ihtiyacı için konteynırlara yerleştirilmeleri gerekiyor."

Ayrıca soğuktan kaynaklı olarak sağlık problemlerinin baş gösterdiğini söyleyen Alkan, bulaşıcı hastalıklar tehlikesine dikkat çekti ve bir an önce bölgede bulunan sağlık ekiplerince önlemlerin alınması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca bölgeye yardım yapacak insanlara seslenen Alkan, ciddi anlamda bölgede barınma, ısınma, gıda ve kışlık giyecek ihtiyacı olduğunu söyledi.

9 Kasım sonrasında Van ıssız bir şehre dönmüş

Van’da yaşanan 7.2’lik asıl depremin ardından 9 Kasım’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremin ardından halkta her an bir deprem beklentisi olduğunu söyleyen Alkan, insanların tedirgin bir şekilde beklediklerini kaydetti. Bu yüzden de insanların, girilebilecek sağlam evlere dahi giremediklerini gözlemleyen heyet, kentin yalnızlığa terk edildiğini söyledi. Ayrıca şehir merkezinde gerektiği kadar güvenlik önlemleri alınmadığından dolayı hırsızlık vakaları olduğu ve buna bir an evvel acil önlemler alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca hasarlı evlerin etrafında güvenlik şeritleri oluşturulmalıdır. Alkan, akşam olduğunda şehir merkezinde ne bir insanın ne de bir evin ışığının olmadığını, şehrin ıssız ve ürkütücü bir hal aldığını söyledi.

Van’ın ekonomisi çöküyor, İstanbul Esnafından destek beklentisi var

İGİAD heyeti Van Valisi Karaloğlu ile görüştü. Görüşmede Van ekonomisinin ciddi olarak zayıfladığını ve çökme tehlikesi geçirdiğini söyleyen Karaloğlu Van esnafının, İstanbul esnafına borçlarını ödeyemediğini ve mümkünse çek takas işlemlerinin Haziran ayına kadar bekletilmesini talep ettiklerini söyledi. Van’da büyük markaların bir bir çekildiğini dile getiren Karaloğlu, ulusal markların şehirden çekilmemesini, Van’a yardım edecek insanların yardım malzemelerini Van esnafından alarak Van ekonomisine destek olmalarını istedi.

Eğitim ve öğretim faaliyetleri informal olarak devam ettirilmeli

Şehirde eğitim ve öğretim faaliyetleri konunda oluşan belirsizliğin giderilmesi gerektiğini söyleyen Alkan, şu anda gençlerin her şeyden evvel eğitime daha çok ihtiyaçları olduğunu söyledi. Alkan, eğitimcilerin çadır kentlerde dolaşarak, öğrenciler ve velileri ile irtibat halinde olmalarının depremzedelerde moral ve motivasyonu güçlendireceğini sözlerine ekledi.
Hürriyet